Jutri bomo praznovali že tretji Svetovni dan čebel!

19. maja, 2020

Ob tretjem praznovanju svetovnega dneva čebel bo FAO (Organizacija za hrano in kmetijstvo) v sodelovanju s Kitajsko akademijo kmetijskih znanosti (CAAS), Čebelarsko znanstveno združenje Kitajske (ASAC), stalnim predstavništvom Slovenije in Apimondio, izvedlo virtualno praznovanje.

 

Dogodek bo izpostavil pomen čebel in njihovih pridelkov ter vlogo čebelarjev. Osvetlila bo tudi vpliv pandemije COVID-19 na čebelarski sektor in kako vpliva na proizvodnjo, trge in posledično na preživetje čebelarjev.

Dogodek bo potekal v sredo, 20. 5. 2020, lahk ga spremljamo na tej povezavi.

Tudi slovenska apiterapija je nekaj posebnega

“Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja žuželk, čebele pa nam ob tem dajejo še čebelje pridelki. Med, cvetni prah, matični mleček, propolis, vosek, strup uporabljamo v apiterapiji. Apiterapija je veda o tem, kako si s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Začetki apiterapije segajo stoletja nazaj do egipčanske, grške, kitajske, babilonske in drugih civilizacij, pionir apiterapije moderne dobe pa je dr. Filip Terč. Zdravnik češkega rodu je dolga leta služboval v Mariboru. Že leta 1879 je začel s poskusi zdravljenja revmatičnih bolezni s čebeljimi piki (apitoksinom). Na njegov rojstni dan, 30. marec praznujemo mednarodni dan apiterapije.
Apiterapijo cenimo tudi v Sloveniji. Posebnost slovenske apiterapije je apiterapija v slovenskem čebelnjaku, ki je posebnost v svetu. Na območjih, kjer ne poznajo čebelnjaka, uporabniki apiterapije s pomočjo posebne maske vdihujejo zrak iz panja, v Sloveniji pa se enostavno v čebelnjaku  uležemo v udoben naslonjač ali na posteljo nad panje in brez maske uživamo in se sproščamo. Zrak iz panja ugodno vpliva na naša dihala, brenčanje čebele pa nas sprošča. Nekateri apiterapevti v čebelnjakih nudijo tudi masažo z medom in  toplotno terapijo s čebeljim voskom,” je ob tretjem Svetovnem dnevu čebel povedala dr. Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka specialistka za področje varne hrane

 

Preberite tudi: Čebela je najkoristnejše bitje na Zemlji.

 

Več na: World Bee Day

(Visited 300 times, 1 visits today)