Vlada RS prejela čebelnjak: "Čebele so nosilec življenja"

23. septembra, 2016

<![CDATA[Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar je na terasi Vlade RS od predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. S tem je predsednik vlade tudi simbolično izkazal podporo vladni pobudi za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel pri OZN.

Čebele pridejo spomladi
Čebelnjak z dvema panjema stoji na terasi v petem nadstropju vladne stavbe. Čebele bo Čebelarska zveza Slovenija, ki bo zanje tudi skrbela, v vladni čebelnjak naselila prihodnjo pomlad.

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar je ob prejemu čebelnjaka dejal, da so čebele nosilec življenja. »Brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel«.
Svetovni dan čebel združuje Slovence in svet
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je bo tej priložnosti poudaril, da je projekt ‘svetovni dan čebel’ ideja, ki združuje Slovence in svet. V prihodnjih tednih nas po njegovih besedah čaka še vrsta aktivnosti da pridemo do razglasitve prihodnje leto jeseni. »Svetovni dan čebel za nas pomeni tudi večjo prepoznavnost, večji turistični obisk in pomoč gospodarstvu k večjemu izvozu«.
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je posebej izpostavil, da gre za novo gesto, s katero Slovenija kaže, da s svetovnim dnevom čebel misli resno. »Več kot tretjina svetovne hrane je odvisna od čebel in ostalih opraševalcev«. Zato bo po njegovih besedah Slovenija za vedno zapisana kot ena tistih, ki z željo po ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev skrbi za izkoreninjenje lakote v svetu.
Konec leta 2017 sledi obravnava in predvidoma tudi sprejetje resolucije na Generalni skupščini OZN v New Yorku – torej uradna razglasitev 20. maja, svetovnega dne čebel.]]>

(Visited 50 times, 1 visits today)