Spomladanska utrujenost: Pomagajmo si s pravo prehrano

24. februarja, 2020

Spomladanska utrujenost ni bolezen, je pa stanje organizma, ki se pojavi ob prehodu iz zime v pomlad, lahko pa tudi ob menjavi vremena. Vse daljši in toplejši dnevi nas vabijo v naravo, hkrati pa se zdi, da je prišel že tudi čas, ko lahko občutimo spomladansko utrujenost. V tem primeru nam je lahko v veliko pomoč sveža in lokalno pridelana hrana.

Med glavnimi vzroki za spomladansko utrujenost so pomanjkanje sončne svetlobe, pogostejše alergije v tem času, izčrpanost organizma od prehladov in bolezni, ki nas napadajo pozimi.

»Če izhajam iz prehrane, je ta preko zime, ko ni na voljo veliko sveže zelenjave in sadja, navadno hranilno bolj okrnjena. Telesne zaloge določenih hranil so s tem lahko izčrpane,« pove Katja Simić, diplomirana dietetičarka in ustanoviteljica spletne strani Dietetik priporoča, ter doda, da to seveda ne velja vse povprek in pri vsakomur, s premišljeno prehrano lahko poskrbimo za ustrezen vnos vseh hranil skozi vse leto.

Uživajmo sveže in lokalno pridelano

Mnogi zaradi kratkih zimskih dni in delovnih obveznosti ne morejo aktivno preživljati prostih trenutkov na dnevni svetlobi. Potem pa še pomanjkanje časa za uravnoteženo prehrano in kaj hitro lahko občutimo, kaj je to spomladanska utrujenost.

Zato diplomirana dietetičarka svetuje, da izkoristimo darove narave in posezimo po živilih, ki jih pomlad ponuja. »Sveža zelenjava in sadje naj se na jedilnikih znajdejo večkrat dnevno, v vsakem obroku. Jejmo lokalno pridelano hrano, čas od vil do vilic je tako krajši in v živilih ostane več hranil. Izkoristimo lepe dneve, združimo prijetno s koristnim in pojdimo na sprehod ter naberimo regrat.«

Preventiva se začne pozimi

S prehranskega vidika gledano so vitamini, minerali in ostale snovi, ki jih najdemo v kakovostnih, svežih živilih lahko v veliko pomoč pri preprečevanju spomladanske utrujenosti. »Pozimi poskrbimo za zadostno uživanje raznolikih živil. Kislo zelje, repa, brstični ohrovt, por, česen, čebula, špinača, radič … Sploh letošnja zima je dovolj mila, da nam ponuja vsa ta živila,« zaključi sogovornica.

Preberite tudi: Zelenjavna juha, ki poka od zdravja!

(Visited 189 times, 1 visits today)