Danska bo z 2021 prepovedala plastične vrečke za enkratno uporabo

24. februarja, 2020
Danska bo z 2021 prepovedala plastične vrečke za enkratno uporabo

Danska bo z naslednjim letom prepovedala plastične vrečke za enkratno uporabo. Danski parlament je namreč z veliko večino potrdil pomemben sklep o prepovedi uporabe brezplačnih vrečk za enkratno uporabo. Trgovine po vsej državi ne bodo več smele izročiti brezplačnih vrečk kupcem – namesto tega bodo morali zanje plačevati.

Spodbujanje kulture ponovne uporabe

Ne samo, da bodo vse trgovine prisiljene zaračunati vrečke, ampak bodo tiste, ki jih ni mogoče ponovno uporabiti ali imajo zelo omejeno življenjsko dobo, v bližnji prihodnosti v celoti prepovedane. Cilj prepovedi je spodbuditi kulturo ponovne uporabe med državljani in tako znatno zmanjšati količino gospodinjskih odpadkov na Danskem.

»Proizvajamo več gospodinjskih odpadkov kot katera koli druga evropska država in to se mora spremeniti. Vesela sem, da velika večina danskega parlamenta podpira prepoved uporabe brezplačnih nakupovalnih vrečk,« je povedala Lea Wermelin, ministrica za okolje.

Za vse vrečke je predvidena tudi nova najnižja cena – DKK4 (približno 0,5 €). To bo prisililo trgovine, da dejansko zaračunajo stroške za uporabo vrečk, namesto da bi uporabile simbolične pristojbine, ki naj bi zaobšle novi zakon.

Kako se to obnese pri nas?

Občina Hrastnik 10. slovenska občina na poti Zero Waste

Prepoved bo vstopila v veljavo naslednje leto

»Povečati moramo hitrost zelenega prehoda, saj je plastika eno najhujših onesnaževal. Plastiko moramo ponovno uporabiti in reciklirati na veliko višji ravni, kot to počnemo danes. Prepoved brezplačnih nakupovalnih vrečk je dobra tako za podnebje kot tudi za okolje in je pomemben korak pri odmiku od naših navad,« še pravi Lea Wermelin.

Nov zakon naj bi začel veljati na začetku prihodnjega leta – 1. januarja 2021 in bo pomenil pomemben premik v pristopu k ponovni uporabi in krožnemu gospodarstvu kot celoti.

 

Vir: The Mayor Eu

(Visited 11 times, 1 visits today)