Motivacija za zadnji mesec šole

29. maj, 2018

Poletje že trka na vrata, učenci so utrujeni, šole, domačih nalog in zgodnjega vstajanja imajo dovolj. Kako motivirati učence za delo v zadnjem mesecu pred poletnimi počitnicami?

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko otrokom pomagamo, da ostanejo zbrani še zadnji mesec letošnjega šolskega pouka.

class-1986501_640

1. Obljube in nagrade

Nekateri strokovnjaki bi se zgrozili, drugi morda ne, starši pa vemo, da je to tisto, kar šteje v najbolj napornih situacijah. Otroku za konec šolskega leta obljubimo nekaj njemu ljubega, pa naj bo to ogled filma v kinu, obisk živalskega vrta ali novo kolo. S takšno motivacijo bo tudi sledenje učnemu programu lažje.

Če se nam zdi, da smo z otrokom izgubili stik, izberimo takšno nagrado, pri kateri se bomo družili in se ponovno povezali.

2. Čas

Otroci so ob koncu šolskega leta pod stresom, saj jih čakajo številni odločilni testi in preizkusi znanja, spopadajo pa se tudi s tem, da jim ”zmanjkuje časa” za popravljanje ocen. Pomembno je, da te stiske starši še ne povečujemo. Pomagajmo otroku, da se umiri in da bo imel dovolj časa in miru za učenje.

3. Dovolj spanja

Na tem mestu je treba izpostaviti, da – četudi so dnevi že dolgi – vztrajamo pri tem, da otrok hodi spat zgodaj, saj bo le naspan kos vsem izzivom, ki ga čakajo.

4. Nenujne aktivnosti naj počakajo

Med zadnjimi preizkusi znanja naj otrok ne načrtuje izvenšolskih aktivnosti, ki niso nujne, temveč naj vso svojo energijo usmeri k učenju. Za motivacijo mu povemo, da bo že čez nekaj dni imel dva polna meseca časa za prostočasne dejavnosti.

school-2372486_640

Če se zdi, da je otrok utrujen in brez energije in če ima svoj urnik nabit z izvenšolskimi dejavnostmi, v tem času dovolimo, da izpusti športni trening ali uro angleškega pouka, ter to energijo raje usmeri v šolo oz. se v tem času spočije.

5. Po jutru se dan pozna

Četudi so jutra pri družinah običajno hektična in ima vsak svoje opravke in se vsem mudi – se po jutru dan pozna. Otroku bomo pomagali, če bomo dan začeli pozitivni, polni energije, če si bomo vzeli čas za kratek skupni zajtrk, med katerim ga po potrebi potolažimo oz. opogumimo za izzive, ki ga čakajo.

 

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)