Pssst, to je najbolj zaželena destinacija za oddih: tišina

29. maj, 2018

Wellness je miren oddih kjer se spočijemo od vrveža in stresa v službi. Je trend, ki naj bi v bližnji prihodnosti prevladal pri odločitvah o oddihu, saj si ljudje vedno bolj prizadevajo doseči ravnovesje med delom in življenjem.

Ponudniki zato v svojo wellness ponudbo vključujejo vedno več meditacij, sproščanja in podobnih mirnih aktivnosti. A najbolj priljubljen tih oddih najdemo v budističnem centru KwaZulu-Natal v Južni Afriki. Center, ki gleda na doline, gozdove, hribe in kamor prihajajo ljudje vseh religij v iskanju miru in tišine. Drugi najbolj tihih oddihov je tudi Wat Suan Mokkh v Chaiyi na Tajskem, kjer ponujajo 10-dnevne meditacijske počitnice v gozdnem samostanu, z zgodnjo jutranjo budnico ob 4. uri.

najtisji-oddih-3

najtisji-oddih-1Bruce Davis, eden od ustanoviteljev podjetja Silent Stay, meni, da so ljudje na vseh področjih življenja preveč zaposleni in živijo s preveč hrupa. „Ljudje si želijo izklopiti svoje tehnične pripomočke in svoj um, ter se spočiti v pravem miru in tišini, brez, da bi morali nenehno preverjati svojo elektronsko pošto in opozorila na telefonu ali računalniku.“ Tipičen dan v Silent Stay ponuja meditacijo ob 9.00 in 19. uri. Preostali del dneva pa se gostje lahko sprehajajo, se odpravijo na plavanje, popoldanski počitek, ali pa na masažo in osebno posvetovanje.

Če se morda sprašujete kako tih je takšen tih oddih, Davis pravi, da ga lahko primerjamo z obiskom knjižnice. „Obiskovalci so tiho in drug drugemu dopuščajo, da izkoristijo svoj zasebni čas ter razmišljajo in uživajo v počitku. Uživajo v času, ki ga namenijo le sebi in ga preživijo v tišini. To pomeni, da tudi svoje telefone in ostale pametne naprave pustijo doma,“ pravi Davis.

Pove tudi, da je največja skrb gostov, kako bodo preživeli počitnice brez svojega telefona, a se hitro prilagodijo miru in tišini. Resort, ki se nahaja na gorskem vrhu, meri 25 hektarjev kmetijskih zemljišč, na katerih proizvajajo med, breskve, sivko in marelice. Cena za umik v tišino se giblje od 137 evrov na noč za enoposteljno sobo in več.

najtisji-oddih-2

„Umik v tišino nam pomaga, da najdemo mir tudi v sebi,“ pravi Davis. „Tišina pomirja naše živce, odpira vrata dobrega počutja, ustvarjalnosti in veselja.“ Le kdo bi se branil tega?

(Visited 8 times, 1 visits today)