Eko dom: Kam s ‘staro šaro’ na okolju prijazen način?

7. marca, 2020
Barbara Rudolf
Eko dom: Kam s 'staro šaro' na okolju prijazen način?

Prenavljate stanovanje v eko dom ali pa ste se odločili, da malce pospravite po hiši, pa ne veste, kam s starim pohištvom, še delujočo belo tehniko, cevmi, lučmi, knjigami, oblekami in vso ostalo staro šaro?

Nikar je ne odvrzite v naravo ali na odlagališče, oddajte jo na zbirno mesto, katere od spodnjih organizacij. S tem dejanjem boste polepšali dan sebi, ko se boste znebili stare šare, naravi, ki je ne boste po nepotrebnem onesnažili in tistemu, ki bo vaš “odpadek” uporabljal ali se z njegovo pomočjo do sitega najedel.

Odpadne surovine za tople obroke starostnikov

Med 16 in 28. marcem 2020 društvo Humanitarček začenja z akcijo Čisto veselje ob podpori podjetja Surovina, s katero bodo poskusili z odpadnimi surovinami zbrati sredstva za tople obroke starostnikov, ki si jih težko ali si jih sploh ne morejo privoščiti.

Po vsej Sloveniji (v Novi Gorici, Kopru, Trebnjem, Krškem, Kranju, Ljubljani, Laškem, Slovenj Gradcu, Ravnah, Žalcu, Radljah, Slovenski Bistrici, Mariboru, Ptuju, Ormožu in Ljutomeru) lahko v posebne zabojnike Čistega veselja odložite naslednje odpadne surovine:

  • Odpadni papir: navadni papir, škatle, časopisi, kartoni, odsluženi šolski učbeniki, knjige, revije
  • Jekleni odpad: vrtna orodja, deli mehanizacije za urejanje okolja ter kmetijske mehanizacije, vrtne ograje, razna okovja, razne jeklene posode, radiatorji, razni železni ostanki pri gradbeništvu, stare peči …
  • Barvne kovine: izdelki iz bakra, medenine, cinka, aluminija, svinca: sanitarne armature, ventili, aluminijasti radiatorji, aluminijaste ponve – posoda, stari žlebovi, škropilnice …

Centri ponovne uporabe, kjer odpadek ponovno zaživi

Centri ponovne uporabe po Sloveniji so namenjeni prenovi, obnovi, demontaži in pripravi še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo. Centri ponovne uporabe podaljšujejo življenjsko dobo še uporabnim izdelkom in onemogočajo, da bi ti prehitro končali na odlagališču. Prinesite, česar ne potrebujete več in izberite po ugodni ceni, kar potrebujete, od drobižnic, modnih dodatkov, predpasnikov, športne opreme do servisa in pohištva za dom.

Ponovna uporaba: raste povpraševanje po izdelkih iz druge roke in popravilih

Stara roba nova raba v podporo socialno ogroženim osebam

Zadruga Stara roba, nova raba je vesela vsakega podarjenega predmeta, nakupa ali naročene storitve, saj to zanje pomeni podporo vsem sodelujočim. Zadruga zaposluje brezdomce in druge socialno ogrožene osebe ter nadaljuje razvoj iniciative: “Stara roba, nova raba“. Pri Zadrugi lahko naročite tudi pomoč pri selitvi, prenovi doma, čiščenju, beljenju, pometanju dvorišč, oskrbi vrtov itd. Veseli so podarjenih manjših predmetov (nakit, okrasni predmeti, škatlice, torbe, obeski, albumi, očala, razglednice, vrtni palčki …), manjšega pohištva, delujočih manjših gospodinjskih aparatov in druge tehnike, steklenih izdelkov, posode in kuhinjskih pripomočkov, športnih rekvizitov, knjig, slik, glasbil, starin …

Zavod hrček rešuje stare stvari pred uničenjem

Zasebni zavod hrček v Kamniku sporoča vsem, ki praznite dom, da ne mečete stvari stran. Še posebej bodo veseli posteljnine, slik, posod, oblačil, blaga, ur, otroških potrebščin, igrač, knjig, gumbov, robčkov iz blaga, čevljev, orodja, zdravstvenih pripomočkov itd. Za vsako stvar najdejo novega lastnika in tako pomagajo pri zmanjševanju odpadkov. Ljudi, ki potrebujejo pomoč, je zelo veliko, tako z brezplačnimi oblačili in obutvijo pomagajo mladim družinam, upokojencem in brezposelnim. Nekatere stvari (stare predmete) dobro očistijo in pripravijo za ponovno uporabo ter za simbolično ceno prodajo, izkupiček pa porabijo za delovanje trgovinice.

Še 8.084 divjih odlagališč

Po trenutnih podatkih iz Registra divjih odlagališč, ki ga vodijo Ekologi brez meja, je v naravi še 8.084‬ divjih odlagališč. Register je plod prostovoljne aktivacije državljanov in lokalnih skupnosti, zato podatki niso nujno najbolj aktualni za vse lokacije. V društvu še povedo, da težko natančno opredelijo sestavo odpadkov, vedo pa, da na vsakem drugem odlagališču lahko najdemo gradbene odpadke.

(Visited 347 times, 1 visits today)