Eko dom: Izboljšajmo kakovost bivanja v svojem domu

14. marca, 2020
Barbara Rudolf

Kako svoj dom preobraziti v eko dom, hkrati s tem pa seveda izboljšati počutje doma – in nenazadnje, tudi zdravje?

Delo v pisarni, kuhanje, gledanje televizije, spanje … večino svojega časa preživimo v zaprtih prostorih. Ves ta čas smo izpostavljeni onesnaženemu zraku v zaprtih prostorih, za katerega velja, da je običajno še bolj onesnažen od zunanjega.

Notranji onesnaževalci in toksini

Najpogostejši vzroki za onesnažen zrak v naših bivalnih prostorih so pohištvo, preproge, barve, sintetični gradbeni materiali, bakterije, plesni, vlaga, čistilna sredstva, barve, laki, sevanje pa seveda tudi zunanja onesnaževala, ki vstopajo v naš dom. Primer: oblazinjeno pohištvo zelo pogosto pušča v prostor hlapne organske spojine, kot je formaldehid.

Vsi smo izpostavljeni onesnaženju zraka v zaprtih prostorih, toda v nekaterih primerih, ko je prezračevanje slabo ali pri ljudeh, ki so bolj občutljivi, se lahko pojavijo glavobol, slabost in utrujenost, kar pa lahko vodi v alergije, astmo, pa tudi v rakava obolenja. Kakovost bivanja lahko izboljšamo s premišljenimi dejanji in skrbjo za svoje zdravje in za eko dom.

Na okenskih policah naj bo zelenje

V poznih 80-ih je NASA izdala vrsto raziskav, v katerih je bilo navedeno, da sobne rastline lahko čistijo zrak. Danes raziskovalci trdijo, da bi morali imeti v stanovanju za čiščenje zraka pravo džunglo. A že z nekaj sobnimi rastlinami lahko izkoristimo njihove pozitivne učinke, kot so zmanjševanje količine CO2 v prostoru, povečanje relativne vlažnosti.

Interakcija z rožami, kot je zalivanje in obrezovanje, lahko zmanjšuje stres. Na primer fikus nam lahko pomaga pri ohranjanju osredotočenosti, ko pišemo domačo nalogo ali poročilo za delo. Zato le pogumno postavimo zelene rastline (npr. zlati potos, flamingo, liriopa, dišeča zmajevka, taščin jezik) na okenske police – zelenje bo že na prvi pogled vneslo nekaj eko dom stila.

Družbo naj nam delajo hišni ljubljenčki

Kosmata kepica, pa naj bo to pes ali maček, blagodejno vpliva na naše fizično in psihično stanje. Hišni ljubljenčki nam s svojo prisotnostjo napolnijo srce (in dom) z ljubeznijo, dajejo nam občutek, da nikoli nismo sami, hkrati pa nas spodbujajo, da smo bolj aktivni v naravi.

Nacionalni inštitut za zdravje in centri za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA so izvedli raziskave pri ljudeh s hišnimi ljubljenčki. Ugotovili so, da se je lastnikom hišnih ljubljenčkov znižala raven krvnega tlaka, holesterola in trigliceridov – za vse pa je znano, da zmanjšujejo tveganje za srčni napad.

Seveda pa je odločitev za hišnega ljubljenčka resna odločitev in odgovornost za 15 let ali več, zato o njej dobro razmislimo in se pogovorimo z vsemi domačimi.

Eterična olja izboljšujejo naše počutje

Če nam eterično olje diši, ni razloga, da ga ne bi uporabili v svojem domu, saj vonji, ki so nam všeč in jih doživljamo kot prijetne, pozitivno vplivajo na naše počutje. Vendar pa pazimo, katere snovi vse vsebujejo  – umetn dišave nam prej škodijo kot koristijo.

»Za uporabo v prostoru na splošno priporočam eterična olja citrusov, recimo limono za dezinfekcijo in čiščenje prostora, bergamotko za občutenje harmonije in dvig razpoloženja ter mandarino za lahkotnost bivanja in igrivost. Za vzbujanje romantike lahko v kombinaciji s citrusi uporabimo cvetne vonje, na primer pelargonijo. Za izboljšanje kakovosti zraka so vonji iglavcev: smreka, jelka, bor. Klasika za sprostitev je eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia) in ne lavandina (Lavandula x intermedia). V času prehladov, za dezinfekcijo prostora, so učinkovita eterična olja evkalipt globulus, rožmarin kemotip 1,8-cineol in timijan kemotip timol,« predlaga Nina Medved, aromaterapevtka, parfumerka in ustanoviteljica Magnolije.

Kot pri vsaki stvari tudi z uporabo eteričnih olj ne pretiravamo. »Če imamo difuzor, je priporočljivo, da ga prižgemo večkrat dnevno, od 30 do 60 minut. Število kapljic eteričnega olja naj bo nekje med 5 in 10, če želimo subtilno delovanje na čustva, je na primer 5 kapljic dovolj,« še pove aromaterapevtka in doda, da se moramo zavedati, da vonja v prostoru čez nekaj časa ne bomo zaznali, je pa še vedno prisoten in vpliva na nas.

Prav tako bodite posebej pozorni na uporabo eteričnih olj, če imate doma živali, saj so nekera za njih (posebej za mačke) zelo strupena.

(Visited 104 times, 1 visits today)