Znanstveniki odkrili najstarejše dokaze o življenju

9. marec, 2017

Znanstveniki so v Kanadi odkrili do sedaj najstarejše fosile, ki naj bi bili stari več kot štiri milijarde let. Nepričakovano odkritje poraja nova znanstvena vprašanja.

Organske strukture v kamninah

Majhne strukture iz železovega oksida, ki naj bi bile biološkega izvora, so znanstveniki iz University College of London našli v zelo starih kamninah na severu Kanade. Omenjene kamnine naj bi bile v preteklosti del toplih vrelcev na oceanskem dnu, kjer naj bi tudi nastalo prvo življenje. Avtorji odkritja menijo, da gre za delo prastarih živih bitij, odkritje pa so objavili tudi v ugledni reviji Nature. Preučevanje tako zelo oddaljenega obdobja je sicer težavno, saj ne obstaja veliko materialnih dokazov iz časa nastajanja Zemlje. Doslej najstarejši kamen sega dobre štiri milijarde let v preteklost, prav tako pa je bil odkrit v Kanadi.

Številna znanstvena vprašanja

Fosili, ki so jih našli na severu Hudsonovega zaliva, so najmanj 300 milijonov let starejši od doslej poznanih. Na osnovi odkritja znanstveniki sklepajo, da se je življenje na Zemlji pojavilo že zelo zgodaj, in sicer neposredno po ohladitvi Zemlje in nastanku oceanov. Odkritje je toliko bolj zanimivo, ker so podobne razmere vladale tudi na Veneri in Marsu.
 
Vir: ULC

(Visited 3 times, 1 visits today)