8 zelo pozitivnih stvari, ki se odvijajo v svetu

16. avgusta, 2017

Vsi smo seznanjeni z žalostnimi, groznimi in zaskrbljujočimi novicami. Kaj pa dobre, pozitivne stvari? Tudi te se dogajajo, le da niso vedno v središču pozornosti.

Povzemamo 15 zelo dobrih in pozitivnih novic zadnjih let, ki smo jih morda spregledali:

  1. Zdravnikom v ZDA je uspelo spreobrniti poškodbe možganov dveletne deklice, kar je prvi tovrstni dosežek. Deklica je poškodbe utrpela po utopitvi v bazenu, zaradi pomanjkanja kisika v možganih ni mogla več ne govoriti, ne hoditi. S posebno kisikovo terapijo so zdravniki poškodbe uspeli odpraviti.
  2. Poslušamo lahko vesolje. Vsi smo sicer slišali za veliki gravitacijski val leta 2015, morda pa ne vemo, da vse od takrat še naprej zaznavamo vsaj dva ali več valov. Do leta 2034 bodo detektorji na svetovnem spletu, kjer bomo lahko vsi testirali različne hipoteze vesolja.
  3. Resda so ošpice na pohodu, smo pa skoraj izbrisali otroško paralizo. Od leta 1988, ko se je začela iniciativa za izkoreninjenje otroške paralize po svetu ( Global Polio Eradication Initiative), je incidenca padla za 99,9% (zaradi cepljenja). Po celem svetu je bilo lani le še 19 primerov virusa otroške paralize, letos pa do sedaj 8.
  4. Vse bliže smo zdravilu za simptome avtizma. Majhna, a obetavna klinična študija je letos v ZDA pokazala, da lahko zdravilo suramin, ki je staro že sto let, močno izboljša simptome avtizma pri otrocih.
  5. Znanstveniki delajo na tem, da bi s pomočjo grafenskega sita pretvarjali morsko vodo v pitno vodo. Grafen, alotrop ogljika s strukturo ene ravninske tanke ploščice s povezanimi ogljikovimi atomi, se lahko izkaže kot življenjsko pomembno odkritje. Tehnologija je zaenkrat omejena na laboratorij, a dokazuje, da bomo lahko nekega dne vir, ki ga imamo na pretek, spreminjali v vir, ki je zelo zelo omejen.
  6. Znanstveniki menijo, da bodo lahko povrnili spomin, ki ga izgubimo zaradi Alzheimerjeve bolezni. Odkrili so namreč encim, ki je ‘zadolžen’ za procese dolgotrajnega pomnenja. Zdaj bodo vse razsikave usmerili v protein, ki lahko pri tem pomaga.
  7. Da je v nosečnosti dobro uživati folate, že vemo. Nedavno so znanstveniki odkrili še drug vitamin, ki bi lahko močno zmanjšal okvare pri rojstvu in znižal število splavov. Gre za vitamin B3.
  8. Zaskrbljujoča novica, ki nas je dosegla že lani, je, da so bakterije postale odporne na antibiotike, kar so Združeni narodi razglasili za grožnjo globalnemu zdravju – napovedali so celo, da lahko zaradi tega umre 10 milijonov ljudi do leta 2050. Vendar pa so na začetku letošnjega leta znanstveniki razglasili razvoj molekule, ki spreobrne rezistenčnost na antibiotike. V Avstraliji pa je poleg tega študent medicine razvil polimer, ki lahko ubije 6 različnih super bakterij – brez antibiotikov.

Vir: ScienceAlert

(Visited 9 times, 1 visits today)