Top 5 držav na svetu za ‘Gremo na svež zrak’

12. januarja, 2019
Nacionalni park Somiedo v Španiji (Foto: spain-holiday.com)

Letos so na portalu Cool Camping, ki se osredotoča na aktivno preživljanje počitnic v naravi, na svežem zraku, od pohodništva do kolesarjenja in raziskovanja podeželja, sestavili lestvico naj držav za takšen izlet ali dopust. 

‘Fresh Air Living Index’ oz indeks življenja na svežem zraku ocenjuje najboljše kraje za življenje – za vse entuziaste, ki si želijo čim več dni v letu preživeti zunaj, v hribih in na različnih pustolovskih doživetjih.

5 glavnih dejavnikov

Indeks zajema 5 dejavnikov, ki vplivajo na to, kako lahko nekdo čimveč časa preživlja na svojih avanturah na svežem zraku: koliko naravnih UNESCO zaščitenih krajev ima država, kakšna je kakovost zraka, kako privlačna je, kakšna je ponudba doživetij ter koliko gorskih poti ima.

Španija na vrhu lestvice

Na vrhu lestvice je Španija – z neverjetno nizko onesnaženostjo zraka in visoko privlačnostjo naravnih znamenistosti. Glavno vlogo pri visokih ocenah teh dveh dejavnikov so odigrali Gaztelugatxe, majhen otoček v zalivu Biscay, pa nacionalni park Somiedo, ki je UNESCOV biosferni rezervat in je tudi pod posebno zaščito Evropske Unije. Tudi v ostalih treh kategorijah je Španija dobila visoke ocene.

Gaztelugatxe
Gaztelugatxe, Španija

 

Prvih 5 držav

  1. Španija
  2. Grčija
  3. Kostarika
  4. Nova Zelandija
  5. Mehika

Kaj pa Slovenija?

Pogrešate našo zeleno Slovenijo na prvih mestih? Tudi mi. Slovenija je po indeksu pristala na skupnem 51. mestu.

Foto: SipaBoards d.o.o., www.slovenia.info
Foto: SipaBoards d.o.o., www.slovenia.info

Na seznamu naj držav za aktivne avanture smo na 55. mestu. Glede na število UNESCO zaščitenih krajev smo prejeli oceno 1 (najslabšo – ker imamo eno najnižjih števil UNESCO na kvadratni meter, kot so pojasnili), za privlačnost narave smo dobili oceno 5.5 (glede na poročilo WEForum iz leta 2017). Glede onesnaženega zraka so ocenjevali dejasnko onesnaženost – pri Sloveniji 18 mikrogramov na kubični meter. Zapisali so, da imamo 2 opazni gorski turi.

Skupno oceno tvori vseh 5 dejavnikov, najvišja možna ocena je 25, Slovenija pa je prejela 14.5 točk, s čimer smo se, kot so odgovorili na naša vprašanja o uvrstitvi, uvrstili na 51. mesto.


Vir in celotna lestvica: CoolCamping

(Visited 50 times, 1 visits today)