Sama že več kot 10 let jadra po svetu

25. oktober, 2019

Liz Clark je leta 2006 dvignila sidro svoje jadrnice in od takrat popolnoma sama pluje po svetu.

Oborožena s poglobljeno izobrazbo o jadranju in izkušnjami, ki jih je pridobila na družinskem čolnu z imenom The Endless Summer, je Liz dobro usposobljena za plovbo tudi po odprtem morju.

Svojo jadrnico je kupila leta 2005 in jo poimenovala Swell. Staro jadrnico iz leta 1966 je s pomočjo profesionalnih marincev prenovila in popravila, ter se podučila o vseh tehničnih lastnostih, ki bi ji na potovanju lahko koristile.

Prvo leto se je Liz na pot odpravila na zahodno obalo Mehike in Srednje Amerike. Na prvi plovbi so se ji kot njena posadka pridružili prijatelji. In čeprav je uživala v jadranju s prijatelji si je zaželela s plovbo nadaljevati sama, saj so njeni prihodnji načrti vključevali veliko večjo mero tveganja in ločitev od sodobnega sveta.

Njena naslednja pot je vodila skozi razkošne vode Karibov, kjer jo je spremljala njena mama. V Južnem Tihem oceanu sta preživeli 20 dni. Nato se je Liz naprej odpravila popolnoma sama. Pot je nadaljevala po Francoski Polineziji in Kiribatiju, kjer jo je čakal tudi prvi pravi test – puščanje jadrnice. Z pridobljenim znanjem je jadrnico zakrpala in svojo pot nadaljevala na odprto morje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Captain Lizzy & Swell ⛵️? (@captainlizclark) on Mar 2, 2019 at 2:10pm PST

V enem od intervjujev je Clark dejala: „Preživljanje časa sama s sabo mi je pomagalo, da se spoznam, se naučim imeti rada samo sebe in se naučim zaupanja v Vesolje, Boga, Veličino …“

Od takrat je Liz preplula kar 18.000 milj, svojo dogodivščino pa namerava nadaljevati še naprej. V tem času se je naučila potapljanja na dih, lovljenja lastne večerje in surfanja.

Kaj vse se ji je pripetilo v 10 letih si lahko ogledate na njenem instagram profilu captainlizclark ali pa si preberete njeno knjigo Swell: A Sailing Surfer’s Voyage of Awakening

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Captain Lizzy & Swell ⛵️? (@captainlizclark) on Nov 14, 2018 at 10:32am PST

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Captain Lizzy & Swell ⛵️? (@captainlizclark) on Apr 23, 2019 at 1:38am PDT

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Captain Lizzy & Swell ⛵️? (@captainlizclark) on May 15, 2019 at 4:15pm PDT

(Visited 9 times, 1 visits today)