Ledni plezalec Janez Svoljšak peti na tekmi SP na Kitajskem

9. januarja, 2017

Na drugi tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju 2017, ki je bila od 7. do 9. januarja v Pekingu na Kitajskem, je slovenski predstavnik Janez Svoljšak (AO PD Kranj), lanski evropski prvak v težavnosti, osvojil odlično peto mesto.

Zadnja leta najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak (AO PD Kranj) je v lanski sezoni na sklepni tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju na Južnem Tirolskem zmagal in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016 v lednem plezanju ter sezono sklenil na tretjem mestu skupne razvrstitve svetovnega pokala 2016 v težavnosti.

Škofjeločan je tudi letos obetavno začel svetovni pokal in se na obeh tekmah uvrstil v finale. Na uvodni tekmi decembra v ameriškem Durangu je dosegel osmo mesto, na drugi preizkušnji SP v kitajskem Pekingu je v kvalifikacijah skupaj s četverico dosegel oba vrhova, polfinale s skorajšnjim vrhom končal na petem mestu, to uvrstitev pa je 23-letni slovenski tekmovalec ohranil tudi v finalu. “S plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu sem zadovoljen. V finalu sem plezal premalo sproščeno in v težki smeri, kot je danes, se tako ne da priti do vrha. Glede na svoje plezanje sem z rezultatom zadovoljen,” je povedal Svoljšak, ki je trenutno šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala 2017 v težavnosti.

Po tekmi v Durangu in pred potjo na Kitajsko je Svoljšaku v Koloradu uspela ponovitev smeri Saphira (M15-), ki trenutno velja za najzahtevnejši mešani vzpon v Ameriki, s Saro Jaklič (AO PD Kranj) pa sta v ZDA opravila še več dobrih vzponov.

Janezova ponovitev smeti Saphira M15 v Koloradu, Foto: Sara Jaklič
Janezova ponovitev smeti Saphira M15 v Koloradu, Foto: Sara Jaklič

Vir: PZS

(Visited 21 times, 1 visits today)