Domžale: Slovenci v boj za odličja na uvodu v evropski pokal v lednem plezanju

29. novembra, 2017
Drytooling stena na garažni hiši v Domžalah (foto: Maja Šuštar)

Evropski pokal (EP) je letošnja novost na koledarju lednoplezalnih preizkušenj pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA). Na uvodni tekmi 2. decembra 2017 v Domžalah, na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji, bo cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz dvanajstih držav, med njimi tudi slovenska sedmerica, ki letos odlične rezultate dosega že v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. Na predvečer tekmovanja bo v Knjižnici Domžale predavanje Klemna Premrla, enega najboljših lednih plezalcev na svetu.

Na tekmi EP v lednem plezanju v Domžalah bo nastopilo 45 tekmovalcev iz 12 držav (foto Maja Šuštar)
Na tekmi EP v lednem plezanju v Domžalah bo nastopilo 45 tekmovalcev iz 12 držav (foto Maja Šuštar)

Domžale ponosno stopajo na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju. Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška, Francija in Finska. Za kraj in širšo javnost, predvsem za ljubitelje plezanja s cepini oz. lednega plezanja, je pomembna pridobitev prva umetna drytooling stena v Sloveniji, ki opremljena z razsvetljavo omogoča kakovosten trening ali zgolj rekreativno plezanje tudi zvečer, kar je v kratkih zimskih dneh še posebej dobrodošlo.

45 športnikov na prvi tekmi evropskega pokala

Evropski pokal v lednem plezanju je letošnja novost, tekma EP Domžale 2017 pa bo hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. “Prve tekme evropskega pokala v lednem plezanju nasploh se bo udeležilo 15 tekmovalk in 30 tekmovalcev, skupno bo tako dvanajst držav zastopalo kar 45 športnic in športnikov, kar je za prvič res lepa številka. Prav vsi bodo nastopili v kvalifikacijah, zanje je Janez Svoljšak z ekipo pripravil dve smeri, najboljša osmerica se bo za najvišja mesta pomerila še v finalu. Tam vsakega čaka zgolj ena smer.

 Maja Šuštar je s tremi letošnjimi zmagami vodilna v 5. odprtem slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. (foto Bojan Haron)

Maja Šuštar je s tremi letošnjimi zmagami vodilna v 5. odprtem slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. (foto Bojan Haron)

Čeprav bo osrednji dogodek tekma, smo za obiskovalce pripravili tudi zanimiv spremljevalni program. V petek, 1. decembra, zvečer se bodo po prižigu mestne novoletne okrasitve ekipe sodelujočih držav predstavile zbranim na domžalski tržnici, ob 19. uri nam bo v Knjižnici Domžale Klemen Premrl, eden izmed najboljših lednih plezalcev na svetu, predstavil svoja najzanimivejša in najtežja lednoplezalna doživetja,” je na novinarski konferenci povedal vodja tekme Matej Ogorevc iz PD Domžale in predstavil urnik dogajanja: “Sobota bo v celotni posvečena tekmi, ki se bo začela ob 8.15 z ženskimi kvalifikacijskimi nastopi, ob 11. uri jim bodo sledili še moški. Najboljših osem tekmovalk se bo v finalu pomerilo ob 17. uri, najboljši tekmovalci pa dobro uro pozneje. Ob 19.30 bo slavnostna podelitev medalj in pokalov ter razglasitev najboljših tekmovalk in tekmovalcev skupnega odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Dan bomo končali s koncertom raperjev Nipkeja in Trkaja, njun gost bo Challe Salle.”

Vir: PZS

(Visited 64 times, 1 visits today)