Himalajec Andrej Štremfelj prejel nagrado za življenjsko delo

5. februarja, 2017
Andrej Štremfelj, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma (foto Irena Mušič Habjan

Planinska zveza Slovenije je priznanje za življenjsko delo v alpinizmu podelila himalajcu Andreju Štremflju. Tjaša Jelovčan je postala najuspešnejša alpinistka preteklega leta, Luka Lindič pa najuspešnejši alpinist.

Prvi Slovenec na najvišji gori sveta

Andrej Štremfelj (AO PD Kranj), prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma, se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana stopila na vrh Everesta. Leta 1990 se je Štremfelj na najvišjo goro sveta povzpel še z ženo Marijo in tako sta postala prvi zakonski par na strehi sveta. Poleg tega se je povzpel še na sedem drugih osemtisočakov. Skupaj z Markom Prezljem sta leta 1991 prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge.

Priznanja najuspešnejšim v alpinizmu 2016 (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši alpinisti leta 2016

Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj), ki je sezono posvetila visokim alpskim stenam in se po najdaljšem grebenu povzpela na Mont Blanc, je postala najuspešnejša alpinistka. Luka Lindič (AO PD Celje – Matica) je postal najuspešnejši alpinist. Za njim so tri uspešne odprave v Skalnem gorovju, gorovju Kookshai too in Karakorumu, kjer sta se z Alešem Česnom povzpela na Broad Peak in po severozahodnem grebenu dosegla severni vrh Gašerbruma IV. Najperspektivnejši alpinistki sta postali naveza Marija Jeglič (AO PD Ljubljana – Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), najperspektivnejši alpinist pa Matija Volontar (AO PD Jesenice). Priznanje za posebne dosežke sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

Najuspešnejša športna plezalka 2016 Janja Garnbret s trenerjem Gorazdom Hrenom (foto Manca Čujež)
Najuspešnejša športna plezalka 2016 Janja Garnbret s trenerjem Gorazdom Hrenom (foto Manca Čujež)

Priznanja najboljšim športnim plezalcem leta 2016

Janja Garnbret (Šaleški AO) je postala najuspešnejša športna plezalka. Svetovna prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji je bila tudi tretja na izboru športnice leta 2016. Najuspešnejši športni plezalec leta 2016 je postal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju. Priznanja so prejeli tudi Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje – Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) in Urban Primožič (PK Škofja Loka). Posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem leta 2016

Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) so prejeli priznanja za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter v evropskem mladinskem pokalu. Trenersko priznanje je prejel Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Janje Garnbret, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih (foto Irena Mušič Habjan)
Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije za dosežke na mednarodnih tekmovanjih leta 2016

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je podelil priznanja za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih. Janja Garnbret je prejela veliko statuo za 1. mesto na svetovnem prvenstvu, Domen Škofic veliko statuo za 1. mesto v skupni uvrstitvi svetovnega pokala in Mina Markovič velik statuo za 3. mesto na svetovnem prvenstvu. Gregor Selak je prejel zlati znak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu invalidov, Mia Krampl srebrni znak za 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in Vita Lukan za 2. in 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu. Trener Gorazd Hren je prejel zlato plaketo in Jurij Ravnik bronasto.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju leta 2016

Najuspešnejši ledni plezalec je postal Janez Svoljšak (AO PD Kranj), evropski prvak v tekmovalnem lednem plezanju in prejemnik zlatega znaka OKS-ZŠZ za 1. mesto na evropskem prvenstvu v neolimpijski športni panogi. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero, sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela srebrni častni znak PZS.

 

Vir in foto: Planinska zveza Slovenije

(Visited 130 times, 1 visits today)