Žlinkrofi s kajžerco in trničem

Osrednjeslovenska regija
Sestavine: (za štiri osebe)
- 500 g moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- za oreh
masla - žlica naribanega trniča
Nadev:
- ½ kamniške klobase kajžarce
- Jajce
- žlica mleka
- kos belega kruha
- žlica masla
- žlica drobtin
- pol žlice prepražene čebule
- sol
- poper
- žlica naribanega trniča
Zmešamo testo z dodatkom toliko vode,
da pride testo malo mehkejše kot za rezance. Zvaljamo ga za nožev
rob debelo.
Pripravimo nadev:
½ kajžarske klobase drobno narežemo,
kruhovo sredico zmehčamo z mlekom. Na žlici masti na hitro
prepražimo pol žlice nasekljane čebulice, eno jajce, sol, poper.
Iz nadeva oblikujemo majhne kroglice v velikosti drobnega oreha (če
je nadev premoker, ga gostimo z dodatkom kruha ali drobtin). Kroglice
polagamo po razvaljanem testu, ob robu, 2 cm od roba z razmikom 1 cm.
Ko pridemo do konca, prepognemo testo čez kroglice in pritisnemo na
nasprotni strani in med kroglicami, da se sprime. Razrežemo jih s
koleščkom (nož za testo) v obliki kroga, kvadrata ali polmeseca.
Nato nadaljujemo s polaganjem naslednje vrste nadeva, dokler je kaj
testa. Vržemo jih v slan krop in skuhamo, poberemo s penovko in
zabelimo z na maslu popraženimi drobtinicami. Postrežemo s
kozličkovo omako in potresemo s trničem.
(Avtor recepta je Mira L. Pric, gostilna Mili)