Trnič na vsako mizo

27. marca, 2014

Od 29. marca do 13. aprila v Kamniku poteka praznik trniča, to je trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine, ki so ga v zadnjih stoletjih poleti med pašo iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji. Trniče so vedno izdelovali v paru, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu so jih podarjali izvoljenkam kot dokaz ljubezni in zvestobe, celo obljube zakona – enega so podarili, enega pa obdržali Skrbno so jih okrasili s posebnimi ornamenti, ki so jih vtisnili z reliefno izrezljanimi lesenimi paličicami – “pisavami”.

Pastirji so trniče postopno nehali izdelovati in tradicija se je skoraj izgubila, le po zaslugi nekaj redkih posameznikov se je ohranila v obliki izdelave trničev kot spominkov, pri Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik pa si s projektom Trnič na vsako mizo sir s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev prizadevajo obuditi kot kulinarično posebnost.

Trnič bo tako kot pomemben del projekta Okusi Kamnika, ki izpostavlja za kamniško okolje značilne jedi, tudi prvič uradno vseslovensko predstavljen, obeležili pa ga bodo s prvim 2-tedenskim Praznikom trniča.

Živilska tržnica Okusi Kamnika – Podeželje se bo v soboto, 29.3. delno prelevila v prostor za kuhanje v živo: na Glavnem trgu bodo v mobilni kuhinji 3 priznani kamniški chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Tako bodo sir v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo na voljo tudi za nakup. Program slavnostnega odprtja Praznika trniča se bo pričel ob 10. uri.

Možnost pokušine dobrot se bo nato vse do vključno 13. aprila v okviru praznika nadaljevala v  lokalnih restavracijah s posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo v svojo ponudbo. Po izteku prvega praznika pa bo sir na voljo tudi po vsej Sloveniji v izbranih restavracijah in trgovinah.

Več informacij o projektu, prazniku in Okusih kamnika najdete na trnic.si, OkusiKamnika.si in facebook.com/OkusiKamnika.

(Visited 102 times, 1 visits today)