Letos za odstrel predvidenih še več medvedov kot lani

4. januarja, 2018

Vlada je decembra sprejela odlok o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za obdobje do 30. septembra letos. V tem času je predviden odvzem 132 medvedov in deset volkov, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Vsako leto 10 volkov

“Obseg predvidenega odvzema medvedov in volkov iz narave zaradi odstrela, izjemnega odstrela, odlova, povoza ali drugih izgub je določen tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije,” so pojasnili na ministrstvu. Za medvede se lahko odstrel izvaja do 30. aprila 2018, za volkove pa do 31. januarja 2018 in nato še ves september. Načrtovalsko obdobje za odvzem medvedov in volkov iz narave za leto 2017 se je izteklo 30. septembra. Do tedaj je bil določen odvzem iz narave 113 medvedov in desetih volkov.

Alpe Adria Green podal pripombe – odgovora z MOP ni

V AlpeAdria Green se s tem odlokom ne strinjajo in še vedno zagovarjajo svoja stališča, vendar od MOP, kot povedo, niso prejeli niti odgovora na pripombe. V pripombah med drugim navajajo, da naj bi bil glavni razlog za odstrel obeh vrst ‘družbena nesprejemljivost’ (test 1 EU) medveda in volka v Sloveniji. “Pri tem ZGS navaja šest let staro anketo (selektivno anketiranje je sploh vprašljiva metoda) iz leta 2011, po kateri naj bi šlo za družbeno nesprejemljivost obeh vrst živali, med interesnimi skupinami lovcev in rejcev domačih živali. Družbena nesprejemljivost pa naj bi upravičila zmanjševanje populacije v takem obsegu, čeprav je jasno, da korelacija med odstrelom in družbeno sprejemljivostjo ni bila nikoli raziskana,” argumentirajo na AAG.

“In seveda, da bi še bolj upravičili odstrel ZGS in ZRSVN trdita, da ni drugih zadovoljivih možnosti (test 3 po EU) obrambe pred škodami na rejnih živalih, kar naj bi bil glavni vzrok za ”družbeno nesprejemljivost”. Pri tem zavestno izpuščata možnosti uporabe evropskih sredstev za nastavitev pastirjev in psov,” še dodajajo.

 

Vir: AAG

(Visited 177 times, 1 visits today)