V avstrijskih šolah športna tekmovanja brez izključevanja

28. januar, 2019
Foto: Zero Project

Avstrijska nevladna organizacija BISI (osnovna pobuda za šport in vključevanje), je leta 2004 začela izvajati „Inklusion Sport“, da bi mladim z motnjami v duševnem razvoju omogočila sodelovanje v športu. BISI sodeluje z zainteresiranimi šolami, da združi učence s skupnimi treningi in tekmovanji in izvaja usposabljanje učiteljev. V letu 2018 je bilo več kot 30 vključujočih športnih dogodkov, v katerih je sodelovalo več kot 2.000 otrok.

Inkluzivni šport

“Inkluzivni šport pomeni šport za vse in z vsemi, ne da bi kogarkoli izključevali zaradi telesne ali duševne motnje,” pove predsednik nevladne organizacije BISI. Leta 2014 je bilo na Štajerskem organiziranih 4-5 vključujočih športnih dogodkov, do 2018 že več kot 30. Projekt trenutno deluje na Štajerskem, v Spodnji Avstriji, na Gradiščanskem ter na Koroškem, in je ena od dobrih praks Zero projekta.

Spopadanje s težavami prineslo lepe rezultate

Otroci in mladi, zlasti tisti z motnjami v duševnem razvoju, so pogosto izključeni iz šolskega športa. Prav zato je nevladna organizacija BISI leta 2004 začela organizirati enotne športne prireditve po zainteresiranih šolah. Štiriletna študija je pokazala, da projekt izboljšuje zdravje in telesno pripravljenost šolskih otrok z motnjami v duševnem razvoju, gradi samozavest in spodbuja socialne stike. Nepričakovana posledica programa je bilo povečanje akademske uspešnosti mladih z motnjami v duševnem razvoju, kar je prineslo boljše ocene.

Projekt se nadaljuje in širi

Projekt so finančno podprli na Štajerskem, hkrati se širi tudi v druge države. Podpisano je partnerstvo z Univerzo v Giessenu v Nemčiji in mednarodnimi enotnimi športnimi dogodki ter usposabljanjem za učitelje po vsej Evropi, pa tudi v Gani in Kazahstanu.

 

Vir: Zero Project

 

 

 

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)