Na tekmovanju Mladina in gore zmagala Podnanos in Idrija

22. januar, 2018

Trzin je bil v soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev. Na 29. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljenem planinskem tekmovanju za mlade se se ekipe preizkušale iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja.

Vseslovensko planinsko mravljišče na tekmovanju Mladina in gore v Trzinu (foto Manca Čujež)
Vseslovensko planinsko mravljišče na tekmovanju Mladina in gore v Trzinu (foto Manca Čujež)

Osnovnošolske zmage se je veselila ekipa Fosili iz Podnanosa, domačini Obriti orli iz Trzina so bili drugi, tretje mesto so si prislužile Gorske košute iz Tržiča. V srednješolski kategoriji so bili tudi letos nepremagljivi Idrijci na prvih štirih mestih: Gorske zjale, Beli ženi, Dva strašna majstra in Diagonalista.

Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, na podobni preizkušnji so se tretjič pomerili tudi srednješolci. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije, ki so veliko znanja pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra 2017 v Lovrencu na Pohorju, Pivki in na Bledu.

V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala zavidljivo planinsko znanje in prešerna volja 118 tekmovalcev, so 29. državno tekmovanje MIG Trzin organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Onger Trzin in Osnovna šola Trzin, v prostorih katere so si planinci z zanimanjem ogledali razstavo Zeleni plaz – včeraj, danes, jutri: 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika.

Najprej testi, potem tudi praktične naloge

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva, znajti so se morale v določanju kamnin ter v praktičnih nalogah iz prve pomoči in orientacije.

Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči v finalnem delu tekmovanja Mladina in gore (foto Manca Čujež)
Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči v finalnem delu tekmovanja Mladina in gore (foto Manca Čujež)

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 20 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane.  Osnovnošolske zmagovalke Jerneja in Lucija Trošt, Eva Ivana Fabčič in Hana Furlan, ki so svoji ekipi nadele ime Fosili, kar niso mogle verjeti, da so postale državne prvakinje: “Kar ne moremo verjeti, da smo zmagale! Podnanos se po navadi ni uvrstil niti v finale, zato smo še toliko bolj vesele zmage. Na tekmovanju Mladina in gore tekmujemo že štiri oziroma tri leta, drugič v takšni zasedbi kot letos. Nismo se niti zavedale, koliko znamo, a se nam je znanje skozi ta leta res usedlo. Z mentorji smo predelale literaturo, ponavljale same, aktivne smo tudi v planinskem društvu, vsako leto se udeležimo planinskega tabora in planinskih izletov, to praktično znanje in izkušnje pa pridejo prav tudi na tekmovanju.”

Osnovnošolske zmagovalke 29. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Fosili iz PD Podnanos, z mentoricama (foto Manca Čujež)
Osnovnošolske zmagovalke 29. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Fosili iz PD Podnanos, z mentoricama (foto Manca Čujež)

Med srednješolci na prvih štirih mestih Idrija

V Idriji se kali rod mladih planincev, ki zna celostno zajeti in pokazati planinsko znanje, za kar gredo zasluge predanemu mentorju in predsedniku PD Idrija Nacetu Breitenbergerju: “Pod Avstro-Ogrsko, ko so v Idriji rudarji zgradili prvo gledališko hišo na Slovenskem, so menda na dvoru Marije Terezije izjavili: Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji! To morda še vedno velja, če pomislim na današnji uspeh. Mlade je treba že zgodaj pridobiti v naše planinske vrste, ko zaslutijo, kako lepo je v naravi in gorah, pa gredo za nami. Seveda ne en sam ali dva, a če je druščina, to gojimo, zalivamo in raste. Potrebnega je polno truda, tudi z njihove strani, saj so pokazali odlično znanje, potrebujejo pa vodenje in usmerjanje, kajti v gorah in hribih je veliko veselja, a je treba vedeti, kdaj gre zares. Štirje so že bili na tečaju za mladinske voditelje in želimo si, da bi postali tudi naši planinski vodniki.”

V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem (foto Manca Čujež).
V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem (foto Manca Čujež).

Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Zmaga likovnega natečaja z naslovom Moja sanjska gora je romala v roke Jureta Čibeja iz Idrije, izbrani logotip tekmovanja pa je ustvarila domačinka Lara Pevec.

Vir: PZS

(Visited 2 times, 1 visits today)