Ferski otoki bodo en vikend “zaprti za turiste”

11. marca, 2019
Foto: Visit Faroe Islands

Ferski otoki so se nekaj časa zelo trudili na arhipelag privabiti turiste. A zdaj, ko je število obiskovalcev naraslo, se bodo otoki “zaprli” za en konec tedna, v katerem bodo dobrodošli le prostovoljci.

Med 26. in 28. aprilom bodo namreč otoki “zaprti za vzdrževanje”. Kot del promocije Visit Faroe Islands pa bodo v tem vikendu povabili 100 prostovoljcev, ki bodo sestavili ekipo za vzdrževalna dela. Domačini bodo skupaj z njimi pripravili številne projekte, med drugim bodo naredili sprehajalne poti, razgledne točke, table in znake, ki bodo te poti in točke označevali – da ohranijo naravo s tem, da se bodo obiskovalci držali poti.

Za prostovoljsko delo bodo “vzdrževalci” prejeli brezplačno nastanitev in hrano za 3 noči, zadnji večer pa bodo vsi skupaj z domačini povabljeni na praznično večerjo.

Krhka narava zahteva ukrepe

Ferski otoki so arhipelag nekje na sredini med Islandijo in Norveško, naravne značilnosti obsegajo strme klife, številne slapove, ptice in ovce. Imajo je 50.000 prebivalcev, na leto pa sprejmejo okoli 100.000 turistov. V zadnjih letih obisk strmo narašča. Sicer se še ne srečujejo s problemi masovnega turizma, vendar pa imajo krhko naravno okolje, na katerega naraščajoči obisk že vpliva.

Slovenci smo jih dodobra spoznali predvsem iz nogometnih srečanj reprezentanc, ko smo se čudili tudi zanimivemu stadionu.

Foto: Simon Nordendal, faroeislands.fo
Foto: Simon Nordendal, faroeislands.fo

“Za nas turizem ni v številkah,” je povedal Guðrið Højgaard, direktor  Visit Faroe Islands. “Turisti do dobrodošli vsako leto. Imamo pa tudi odgovornost do naše skupnosti in našega lepega okolja. Naš cilj je ohraniti in zaščititi okolje ter zagotoviti trajnostno in odgovorno rast.”

 

Vir: Visit Faroe Islands, LP

(Visited 290 times, 1 visits today)