7 evropskih mest testira rešitve za dosego krožnega gospodarstva odpadkov

6. december, 2019

V okviru projekta CityLoopsa se preizkuša več kot 30 novih orodij in postopkov, ki se ukvarjajo z izkoreninjenjem gradbenih in organskih odpadkov z namenom doseči krožno gospodarstvo. Pilotni projekt financira EU in bo potekal v sedmih evropskih mestih do septembra 2023.

Gradbeni odpadki (pri gradnji in rušenju) ter organski odpadki so najpomembnejši materialni tokovi z velikim vplivom na okolje v evropskih mestih. Projekt CityLoops bo razvil vrsto inovativnih postopkov, pristopov ter orodij odprtega dostopa za vključitev krožnega gospodarstva v procese načrtovanja in odločanja za omenjene odpadke v mestih. Končni cilj je spodbuditi prehod v krožno gospodarstvo.

Zgled za vso Evropo

»CityLoops želi zagotoviti preizkušen načrt za spodbujanje krožnega gospodarstva, ki mu lahko sledijo druge vlade po vsej Evropi,« je dejal Simon Clement, koordinator pri ICLEI – Local Government for Sustainability, mestni mreži, ki je odgovorna za vodenje projekta CityLoops. Pilotni projekt bo potekal v sedmih evropskih mestih: Høje-Taastrup in Roskilde (Danska), Mikkeli (Finska), Apeldoorn (Nizozemska), Bodø (Norveška), Porto (Portugalska) in Sevilija (Španija).

Predstavniki mest so se s podpisom Krožne deklaracije zavzeli h krepitvi krožnega gospodarstva. Poleg tega bodo mesta raziskala, kako lahko nakupi v javnem sektorju ustvarijo trge za inovativne izdelke in rešitve krožnega gospodarstva – od bolj krožnega oblikovanja in povečanja uporabe recikliranih sestavin v izdelkih, do zagotovitve popravljivosti, ponovne uporabe in ustreznega recikliranja izdelkov in materialov ter spodbujanje servisiranja.

 

 

Vir: The Mayor EU

(Visited 7 times, 1 visits today)