15 načinov uporabe sode bikarbone

5. oktobra, 2017

Soda bikarbona ni uporabna le v kuhinji – ta neverjetna stvar je uporabna na tisoče načinov, vse od osebne higiene do čiščenja hiše. In ko gre za skrb sebe in našega okolja, so naravne sestavine res najboljša izbira. Soda bikarbona ima toliko neverjetnih načinov uporabe, da ne sme manjkati prav v nobenem domu. Dodajte jo v svojo dnevno uporabo na naslednje uporabne načine.

HIGIENA

Baking soda being used to relieve itching from rashes.

Preprosta ustna vodica

Vsi imamo radi čista in sveža usta. S pomočjo sode bikarbone si lahko preprosto ustno vodico naredite kar sami doma. Čajno žličko zmešate v kozarec vode in z njo splahnete usta. Soda bikarbona bo usta prijetno osvežila.

Čistilni piling za obraz

Očistimo naše pore! Zmešajte tri žlice sode bikarbone z eno žlico vode. Zmes nežno vmasirate v kožo in po uporabi sperite z vodo. Koža bo osvežena, očiščena in pripravljena na nov dan.

Olajšajte razdraženo kožo

Če je vaša koža suha in razdražena in vam ne pomaga niti krema, poskusite s sodo bikarbono. Skodelico sode stresite v kopel, ta bo kožo omehčala, pomirila in jo naredila bolj mehko.

Piki žuželk

Nihče ne mara komarjev in drugih žuželk prav zaradi njihovih pikov in ugrizov. Ob naslednjem kampiranju uporabite naslednji trik, ki bo pomiril pike. Naredite pasto iz sode bikarbone in vode ter jo nanesite na prizadeta mesta.

Pobelimo zobe

Vsi si želimo bolj belih zob in soda bikarbona nam pri tem lahko pomaga. Malo sode bikarbone lahko dodate k zobni pasti, ko si umivate zobe. A pazite, da je ne uporabljate preveč! Soda bikarbona namreč dobro odstrani madeže, a lahko ob prekomerni uporabi poškoduje tudi zobno sklenino.

ČIŠČENJE

Natural cleaners. Vinegar, baking soda, salt and lemon.

Čistilec za kopalnico

Čiščenje tuša in madežev na ploščicah je nočna mora. A preden posežete po močnih kemikalijah poizkusite raje naslednji trik. Sodo bikarbono potresite po površini, obrišite z vlažno krpo in sperite.

Čistilec tal

Čiščenje tal je lahko dolgočasno opravilo pri katerem vam prav tako lahko pomaga soda bikarbona. Dodajte pol skodelice sode bikarbone v vedro tople vode. Pomagala vam bo pri lažjem odstranjevanju madežev iz tal.

Osvežilec zraka

Želite svež vonj brez kemikalij? Zmešajte čajno žličko sode bikarbone s petimi kapljicami vašega najljubšega eteričnega olja. Zmes pretresite v plastenko s pršilom, dolijte vodo in dobro pretresite. Popršite po prostoru in ga osvežite.

Čistilec mikrovalovne pečice

Mikrovalovne pečice so lahko zelo umazane in njihovo čiščenje ni prav nič kaj prijetno opravilo. Potresite malo sode bikarbone na vlažno krpo, s katero nato obrišete mikrovalovno pečico. Ne samo, da soda bikarbona mikrovalovno pečico očisti, uniči tudi vse neprijetne vonjave.

Detergent za pranje perila

V perilo dodajte polovico skodelice sode bikarbone. Soda bo zmehčala vodo in vaše obleke bodo mehkejše in čistejše.

OKOLJE

tulips-2239234_web

Podaljšajte življenjsko svežemu cvetju

Ste v dar dobili prelep šopek? Saj veste kako hitro rezano cvetje začne veneti … podaljšajte mu življenjsko dobo s sodo bikarbono. Rožam v vodo dodajte čajno žličko sode bikarbone.

Operite sadje

Razen če ne kupujete ekološko sadje in zelenjavo, je to ponavadi polno pesticidov. In prav nikomur ne diši koktalj pesticidov! V umivalnik natočite vodo, dodajte četrtino skodelice sode bikarbone in v mešanici operite sadje in zelenjavo. Nato jih sperite še pod tekočo vodo.

Ročni deodorant

Če ste se dotikali česa smrdljivega, kot je na primer čebula, si verjetno želite vonjave čim prej spraviti iz rok. V roke med umivanjem nanesite malo sode, ki vam bo pomagala odstraniti neprijetne vonjave.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku

Velikokrat mešanica različne hrane v hladilniku povzroča neprijetne vonjave. Skodelico sode bikarbone postavite v hladilnik, ki bo absorbirala neprijetne vonjave in osvežila naš hladilnik. Vsak mesec skodelico zamenjajte s svežo sodo bikarbono.

Odganjalec mravelj

Ste za to, da se znebimo nadležnih mravelj enkrat za vselej? Pripravite mešanico sode in soli. Potresite mešanico, kjer opazite mravlje.

Vir: Shareably

(Visited 23 times, 1 visits today)