LOGO_LUPA_web

Slovenija uspešna na čebelarskem kongresu Apimondia

5. oktober, 2017

V torek je svoja vrata zaprl 45. mednarodni čebelarski kongres Apimodia. Slovenija ga je zaključila zelo uspešno: za podpredsednika je bil izvoljen član Čebelarske zveze Slovenije dr. Peter Kozmus, prejeli pa smo tudi srebrno medaljo za knjigo Brez čebel ne bo življenja.

Na Apimodiji se je Slovenija predstavljala z razstavnim prostorom, ki so ga pripravili MKGP, STO in ČZS, na katerem je izjemno pozornost obiskovalcev pritegnil paviljon Čebelji svet.

Foto: MKGP
Foto: MKGP

Slovenijo so na konferenci zastopali podpredsednik Vlade RS, minister mag. Dejan Židan, številni slovenski čebelarji in vodstvo Čebelarske zveze Slovenije. V okviru tokratne Apimodie je Slovenija obisk zaključila zadovoljna, saj ji prvič v zgodovini čebelarstva pripada najvišja funkcija, na mesto podpredsednika Apimondije bil izvoljen član Čebelarske zveze Slovenije dr. Peter Kozmus.

Smo v vrhu svetovnega čebelarstva

Slovenija je tudi prejela srebrno medaljo za knjigo Brez čebel ne bo življenja, zelo uspešna pa so bila tudi dvostranska srečanja s številnimi državami glede podpore razglasitvi svetovnega dne čebel decembra v Združenih narodih v New Yorku. »Slovenija je v teh dneh znova dokazala, da smo v samem vrhu svetovnega čebelarstva in resnično sem bil zelo ponosen, da sem Slovenec«, je ob koncu obiska dejal minister mag. Židan.

Apimondia 2021 ne bo v Sloveniji

Sloveniji s Celjem ni uspelo s kandidaturo, da bi leta 2021 gostila 47. mednarodni čebelarski kongres Apimondia, saj je delegate na kongresu v Istanbulu najbolj prepričala ruska Ufa. Prvi mož Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je ob tem dejal, da je bilo tak razplet pričakovati, saj zahodnih držav v Turčiji ni bilo. Poudaril je, da je treba Rusiji čestitati, saj gre za odlično čebelarsko državo, v Sloveniji pa smo lahko ponosni, da dobivamo pohvale za projekte, kot so svetovni dan čebel, medeni zajtrk in podobno.

Foto: MKGP
Foto: MKGP

45. kongres je bil za Slovenijo pomemben tudi v luči zaključne faze obravnave pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel. Slovenija je na zasedanju Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu julija dobila soglasno podporo za razglasitev, končno odločitev o tem bo decembra sprejela generalna skupščina ZN.

Čebelarstvo je po mnenju ministra Židana panoga, kjer smo najboljši. Meni, da je to eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila.

Sama organizacija v Turčiji je bila po Židanovih besedah na izjemno visoki ravni, najbolj pa je po njegovem prepričanju izstopal slovenski paviljon. “To je potrdil tudi turški minister, s katerim sem opravil bilateralni pogovor, obiskovalci in nenazadnje mediji. Ni bilo poročila s sejma, kjer ne bi bila omenjena Slovenija in slovenski paviljon,” je zaključil.

 

Vir: MKGP

 

(Visited 3 times, 1 visits today)