Zdravilne korenine za domači sirup za izkašljevanje: Spomladanski jeglič in ajbiš

28. septembra, 2015

Jesen je čas, ko med drugim kopljemo zdravilne korenine spomladanskega jegliča in ajbiša. Tako spomladanski jeglič kot ajbiš sta bogati s snovmi, ki olajšujejo izkašljevanje sluzi in blažijo dražeč kašelj, saj obložijo sluznico in jo pomirjajo.

Spomladanski jeglič – v timijanov sirup ali sirup smrekovih vršičkov

Spomladanski jeglič (Primula veris) nas s svojimi živo rumenimi cvetovi razveseli že zgodaj spomladi, podobno kot trobentice. Najbolj uporaben del rastline je korenika. Kopljemo jeseni, ko se rastlina začne pripravljati na prezimitev in začne v korenino črpati večino hranilnih snovi.

jegličSpomladanski jeglič je v poletnem in jesenskem času okrnjenega videza, saj iz rozete raste le nekaj listov, ki so manjše rasti in šibko zelene barve. Ko začnejo odmirati, je pravi čas za kopanje korenike. Jeglič izpulimo iz tal, lahko si pomagamo s kakšno motiko, in odrežemo nadzemni del od korenike. Koreniko dobro operemo – priporočam uporabo zobne ščetke, s katero lahko dobro odstranimo prst od rastlinskega tkiva. Po čiščenju koreniko osušimo in narežemo na drobne koščke.

Te lahko dodamo npr. v timijanov sirup ali sirup iz smrekovih vršičkov. Suho koreniko lahko uživamo kot macerat. To pomeni, da posušeno in narezano koreniko namočimo v vodo in čez noč namakamo. Tak pripravek segrevamo največ do 30 °C, saj višje temperature začnejo uničevati sluzi, ki so glavna učinkovine v rastlini. Macerat pijemo za lajšanje suhega kašlja, pri astmi in proti putiki.

Slez ali ajbiš – tudi za nego suhe kože in srbenje

ajbišSlez ali ajbiš (Althea off.) cveti v poletnih mesecih, zraste pa kar do višine dveh metrov. Uporabljamo liste in korenino, v kateri je večja količina sluzi. Korenino kopljemo, ko nadzemni del začne propadati, običajno v septembru. Ker raste precej globoko, pri izkopavanju potrebujemo precej spretnosti. Korenino dobro očistimo in razrežemo ter posušimo.

Uporabljamo jo lahko kot spomladanski jeglič, v sirupih ali kot macerat. Zelo priljubljen je slezov sirup, ki ga lahko pripravite v kombinaciji s timijanom, spomladanskim jegličem in smrekovimi vršički. Ker se korenina koplje jeseni, lahko posušeno in drobno narezano dodate že pripravljenemu sirupu, pustite v temi ležati dober mesec in precedite. Slez je zelo primeren tudi za nego suhe in razdražene kože, blaži pa tudi močno srbenje. Sveže liste lahko položite na mesta pikov žuželk.

Poleg pomladanskega jegliča in sleza jeseni kopljemo tudi preostale zdravilne korenine. To so npr. korenina regrata, korenina ameriškega slamnika … Korenine kopljemo vedno, ko opazimo, da se rastlina pripravlja na prezimitev: listi postajajo šibko zelene barve, stebla začnejo odmirati, rastlina tvori semena.

Katarina Kovačič

(Visited 66 times, 1 visits today)