Maj na vrtu: Kaj sejemo in sadimo ter kaj nabiramo v naravi?

3. maja, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Čas, ki ga še vedno preživimo doma, lahko izkoristimo za delo na vrtu, sprehod po bližnjem gozdu in travniku, ter za ustvarjanje v domači kuhinji.

Maj na vrtu

Za vse pridne vrtnarje je tukaj nekaj opomnikov za začetek meseca maja:

  • Na vrt lahko sejemo fižol, buče, kumare, koruzo, torej vse tiste plodovke s katerimi smo čakali na maj in bolj tople dni in noči. Tega se lotimo takoj, ko ni več možnosti zmrzali.
  • Naredimo si sadike brstičnega ohrovta, listnatega ohrovta ter zelja za kisanje. Priporočam, da sadike na vrtu zaščitimo z mrežo proti insektom, saj bo kapusov belin kmalu odlagal svoja jajčeca in sadike kapusnic so za gosenice prava pojedina. Če vzgajate sadike v rastlinjaku ali v platojih, pa jih prav tako še dodatno zaščitite z mrežo, saj priletijo še skozi kako majhno luknjo.

Maj med sprehodom po gozdu in travniku:

  • Nabiramo smrekove vršičke ter iz njih pripravimo sirup. Sirup je zelo dober v boju proti kašlju in bolečinami v grlu. Sirup lahko pripravimo s sladkorjem (priporočam rjavi sladkor) ali z medom. Po plasteh v stekleni kozarec nalagamo sladkor/med ter nato smrekove vršičke, dobro potlačimo in res napolnimo do konca. Nato kozarec za 30 dni postavimo na sonce. (Če smo delali z medom pa na temno mesto). Po tem času sirup precedimo ter hranimo na hladnem in temnem.
  • Če se sprehodimo po travniku lahko nabiramo različne zdravilne rastline, ki si jih posušimo za čaj. Tukaj je regrat, bezeg, njivska preslica, kopriva, materina dušica, listi gozdne jagode ter rman.

Preberite: tudi če je majhen, lahko na vrtu vzgojite nekaj pridelkov!

V domači kuhinji pa se lahko lotimo priprave tudi bolj divjih jedi. Lahko naredimo omako ali juho iz kopriv, po enakem postopku kot naredimo s špinačo ali blitvo. Lahko pa si naredimo tudi divjo solato, iz listov lipe, divjega luka, cvetov vijolic, popkov kozje brade, česnovke. In seveda dodamo, kar je že zraslo na vrtu!

(Visited 288 times, 1 visits today)