LOGO_LUPA_web

V Ljubljani letos Plečnikovo leto

14. januar, 2017
Plečnikova tržnica (Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo, vir: slovenia.info)

Ob dveh obletnicah našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957) bo leto 2017 v Ljubljani posebej posvečeno predstavitvi njegove dragocene kulturne zapuščine.

V letošnjem letu obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je ustvaril Ljubljano, kot jo poznamo danes.

Plečnikova arhitektura sicer dobro sovpada tudi z vizijo trajnostnega razvoja Ljubljane, saj je arhitekt že pred več kot 100 leti prisegal na lokalne materiale in ponovno uporabo.

Osrednji del programa v MGML

Osrednji del programa, s katerim bodo v Ljubljani obeležili Plečnikovo leto, pripravljajo Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), del katerih je tudi Plečnikova hiša v Trnovem, v kateri sta urejena muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju ter študijski center, ogledati pa si je mogoče tudi Plečnikovo domovanje z originalnim interierom, kot ga je zasnoval arhitekt, in njegovimi osebnimi predmeti.

V Plečnikovi hiši so v Plečnikovo leto vstopili že 7. januarja, ko so brezplačno odprli vrata obiskovalcem, program pa je dopolnilo predvajanje filma Odtisi/Impressions, v katerem se mojstra spominja najstarejši živeči Plečnikov študent Tone Mlakar, star 95 let.

Plečnik na Brionih

20. januarja bo v Plečnikovi hiši odprtje razstave Plečnik na Brionih (na ogled bo do 2. aprila 2017), prve od štirih občasnih razstav, ki jih načrtujejo v letošnjem letu. Pri pripravi razstave o zadnjem v celoti dokončanem arhitektovem projektu, gradnji vrtnega paviljona na Brionih leta 1956, MGML sodeluje z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je pridobil dragoceno donacijo dr. Lojzeta Gostiše, ki razkriva do sedaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov. Med temi fotografijami so tudi zadnji Plečnikovi portreti, posneti jeseni 1956. Posebno dragoceno je tudi osebno pričevanje dr. Gostiše o okoliščinah, ki so botrovale izvedbi tega projekta, ki predstavlja simbolični Plečnikov testament.

Tekom leta bodo sledile še tri razstave in pester spremljevalni program

Vse razstave v Plečnikovi hiši bo spremljal pester program: od predavanj strokovnjakov do vodstev z avtorji razstav, od umetniških zajtrkov na vrtu, zanimivih programov za šole in vrtce ter programov za družine do šole prostoročnega risanja. Zanimive razstave bodo predstavljene tudi drugod po Ljubljani, prva bo v galeriji na prostem na Krakovskem nasipu bo od 23. januarja do 28. februarja 2017 na ogled razstava Plečnikova Slovenija.

NUK (Foto: Dunja Wedam, vir: slovenia.info)
NUK (Foto: Dunja Wedam, vir: slovenia.info)

Vodeni ogledi po Plečnikovi Ljubljani

Pri Turizmu Ljubljana bodo v Plečnikovem letu ponudbo rednih vodenih ogledov dopolnili z ogledom po Plečnikovi Ljubljani, na katerem bodo udeleženci spoznali glavne znamenitosti mesta, ekskluzivno pa si bodo lahko ogledali tudi čitalnico NUK, ki je bila do zdaj za obiskovalce zaprta.

Na 3-urnem vodenem ogledu, ki bo potekal ob sredah in sobotah ob 12. uri v slovenskem in angleškem jeziku, si bodo udeleženci ogledali Tržnico, Peglezen, Šance, Gornji trg, Čevljarski most, Kongresni trg, NUK s čitalnico, Križanke in Plečnikovo hišo. Spomladi bodo dodali še dva vodena kolesarska ogleda, ki bosta popeljala udeležence izven centra, do Navja, Žal, cerkve Sv. Frančiška, ogledali si bodo tudi NUK in Plečnikovo hišo.

Udeleženci ogleda se bodo ustavili tudi v kavarni NUK, kjer bodo popili Plečnikov čaj, kot mu ga je pripravljala gospodinja Urška, postrežen v skodelici, iz kakršne je pil tudi sam mojster. Poleg si bodo privoščili še medenjak, saj je bil Plečnik ljubitelj medu, na vrtu je imel celo lasten čebelnjak.

Foto: B. Jakše, S. Jerčič, vir: slovenia.info
Foto: B. Jakše, S. Jerčič, vir: slovenia.info

Turizem Ljubljana v okviru vodenih ogledov ponuja tudi ogled pokopališča Žale, javno podjetje Žale pa tudi letos pripravlja teden brezplačnih vodenj po Plečnikovem vrtu Vseh svetih in po pokopališču Žale.
Obiskovalcem mesta bo v TIC na voljo tudi zemljevid po Plečnikovi Ljubljani z označenimi 39 Plečnikovimi deli v slovenskem in angleškem jeziku. Plečnikova dela bodo letos posebej izpostavljena tudi na nastopih v tujini ter v Sloveniji.

Pomembni pridobitvi Plečnikovega leta bosta tudi dve knjigi

V letošjem letu bomo dobili ponatis knjige Plečnikova Ljubljana (Hrausky, Koželj, Prelovšek), ki bo na novo dopolnjena z novimi spoznanji o arhitektu, ter knjiga Noaha Charneya, ki bo Plečnika predstavil skozi oči tujca, živečega v Sloveniji. Knjigi bosta izšli pod okriljem MGML

Vir: ljubljana.si

(Visited 5 times, 1 visits today)