Plečnik: nominacija za vpis na UNESCO seznam

4. marca, 2020
Petra Nastran
Cerkev Sv. Mihaela, Plečnik

Naš arhitekt Jože Plečnik je razlog, da smo ena redkih držav, ki bo morda imela na seznamu UNESCO vpis arhitekture 20. stoletja. 

UNESCO seznam svetovne kulturne in naravne dediščine nima veliko vpisov arhitekture 20. stoletja. A z oblikovanjem ustreznega strokovnega in metodološkega okvira za vrednotenje arhitekture 20. stoletja se je odprla priložnost tudi za prepoznavo ustvarjanja arhitekta Jožeta Plečnika, kot avtorja arhitekturnih rešitev, ki so zaznamovale urbano zasnovo mesta, jih odlikuje kakovost ter izražajo vrednote in so blizu sodobnemu času.

57 enot Plečnikove dediščine v Ljubljani

Vlada RS je januarja potrdila nominacijski dosje stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Delovna skupina je natačno pregledala vsa samostojna dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani, ki so razglašena za spomenike državnega pomena na podlagi štirih odlokov. Skupno se je opredelila do 57 enot dediščine in pripravila izčrpno tabelo, s katero je utemeljila izbor predlaganih sestavnih delov nominacije, skupaj s kratkim komentarjem neizbranih enot.

Vsa dela izpolnjujejo zahteve po:

  • avtentičnosti (glede izvirnosti materialov, rabe in vsebin nominiranega območja
  • integriteti (z natančno določenim območjem posamičnega spomenika in vplivnim območjem)
  • imajo urejeno pravno varstvo
  • imajo urejeno upravljanje

“Poudarki nominacije so povezani s sodobnim vrednotenjem prostora, njegovo kakovostjo, funkcijami in pomeni za prebivalce. Ljubljana je s Plečnikovim ustvarjanjem nekaj posebnega in se razlikuje od primerljivih mest. Naše glavno mesto predstavlja prepoznavno in izvirno celoto s pristopom do urejanja javnih prostorov, novih zelenih površin, upoštevanja zgodovinskih kontekstov in topografskih danosti ter dodajanjem novih funkcij, ponovno uporaba arhitekturnih elementov in avtorsko preoblikovanje zgledov iz zgodovine arhitekture. Današnje ureditve potekajo še vedno potekajo v duhu velikega arhitekta in se hkati odzivajo na spremenjene potrebe sodobne družbe,” so povedali v Ljubljani.

V Mariboru medtem iščejo nadomestno lokacijo za Plečnikovo kapelo

V Mariboru so se jezuiti v torek, 25.2.2020, poslovili od kapele na Ljubljanski ulici 13, tik ob novem podvozu pod železniško progo. Notranjost kapele je uredil Plečnik in je njegovo edino delo v Mariboru. Kapelo in zemljišče je kupilo podjetje Best in parking, ki upravlja garažni hiši ob UKC Maribor in ki namerava tam zgraditi še eno garažno hišo.

Direktor Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, Srečko Štajnbaher, je povedal, da so že leta 2013 dosegli, da je v občinskem podrobnem prostorskem načrtu zapisano, da je Plečnikovo kapelo (notranjo opremo) pred rušitvijo treba prestaviti. A investitor te prestavitve ne želi zagotoviti, zato sedaj skupaj iščejo nadomestno lokacijo v Mariboru.

 

 

(Visited 198 times, 1 visits today)