Tradicionalen zajtrk na dan slovenske hrane

Letos že šesto leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Ta poteka vsak tretji petek v novembru. Na današnji dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že sedmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja.
Lokalna hrana je bolj sveža, bolj kakovostna in bistveno manj onesnažuje okolje
»Že sedmič smo skupaj pri tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki se ga bo udeležilo več kot 260.000 otrok. Ko smo s tem projektom pričeli na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, so bili cilji jasni: ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki ga preveč otrok opušča, in če ga opušča, opušča tudi zdrav način prehranjevanja in življenja; dati poudarek lokalni oskrbi, kar pomeni bolj sveže, bolj kakovostno in bistveno manjše onesnaževanje okolja, in nenazadnje, kar je v tem trenutku posebnost za Slovenijo – zelo verjetno je, da bo ta petek 2. odbor Generalne skupščine ZN kot predzadnji organ glasoval o slovenski pobudi za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Veseli me, da imamo že preko 100 držav sopodpisnic te pobude. Ta petek bomo sicer razmišljali o lokalni hrani, o zajtrku pri otrocih, ves čas pa bomo razmišljali tudi o tem, kaj lahko Slovenija kot majhna, a po srcu velika država, naredi v borbi proti svetovni lakoti. In svetovni dan čebel kot slovenski projekt, ki je prav tako nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, svet razume kot dejanje poguma majhne države,« je pred dnevom napovedal minister mag. Dejan Židan.
Čebele so indikator, v kako čistem okolju živimo
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je poudarila, da je iz okoljskega vidika zelo pomembno sporočilo zajtrka – prilagajanje na podnebne spremembe. “Podnebne spremembe namreč spreminjajo naše okolje, naravo in ravnanje, zato se moramo na njih prilagajati ljudje, prav tako pa se mora na njih prilagoditi tudi kmetijska proizvodnja.” Ministrica je med drugim izpostavila, da so čebele in tudi druge žuželke na splošno indikator, v kako čistem okoljem živimo in da moramo s hrano ravnati tako, da je bo čim manj pristalo med odpadki. Iz podatkov je razvidno, da se količine odpadkov, ki lahko vsebujejo odpadno hrano, od leta 2010 načeloma zmanjšujejo. V obdobju zadnjih petih let se je tako količina teh odpadkov zmanjšala za dobrih 30 odstotkov.
Vsi ob istem času in na svoji lokaciji otroci zapojejo Čebelarja
Boštjan Noč, predsednik ČZS: »Začetki segajo kar 11 let nazaj, v leto 2007, ko smo slovenski čebelarji prvič izvedli medeni zajtrk. Z željo nadgraditi projekt smo 2010 MKGP predlagali nadgradnjo in sodelovanje z ostalimi kmetijskimi panogami. 2011 je projekt tako prerasel v Tradicionalni slovenski zajtrk, v letu 2012 pa je ponovno na našo pobudo tretji petek v novembru Vlada RS razglasila za dan slovenske hrane. Čebelarska zveza Slovenije nadaljuje z medenim zajtrkom oz. Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. V preteklem letu smo praznovali 10. obletnico in to obeležili tako, da smo šolam in vrtcem poslali pobudo, da ta dan vsi ob istem času in vsak na svoji lokaciji zapojemo pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka. Tudi v tem letu smo šolam in vrtcem, pa tudi glasbenim šolam, drugim pevskim zborom in medijem poslali povabilo, da se nam pridružijo. V lanskem letu je sodelovalo 432 šol in vrtcev s skupno več kot 42.690 sodelujočimi pevci. Želimo si, da bo tokrat zborček še večji! Do danes smo prejeli že 247 prijav osnovnih šol in vrtcev s skupno več kot 33.000 pevci. Čebele nas spremljajo vse življenje in so ambasadorke čistega okolja. Otrokom so simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, odrasli občudujemo njihovo učinkovitost, socialni red in gospodarnost. Zato je prav, da ta dan posvetimo otrokom in tako poskrbimo za prenos znanja o pomenu čebel, kot tudi odnosa do okolja, hrane, ipd. na naše najmlajše in s tem tudi na širšo javnost.«
Vir: MKGP