Tradicionalni slovenski zajtrk v šolah in vrtcih po besedah MKGP že kaže uspehe

15. novembra, 2016

<![CDATA[Dan slovenske hrane obeležujemo na vsak tretji petek v novembru. Ena izmed pomembnih aktivnosti tega dneva je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami letos izvajalo že šesto leto zapored.
"Z razglasitvijo dneva slovenske hrane dajemo pomemben pečat hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te, ter o zajtrku, kot pomembnemu dnevnemu obroku za zdrav način življenje in prehranjevanja," pravijo na Ministrstvu.

Tudi letos mleko, maslo, med, jabolko in kruh

Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos sestavljen iz mleka, masla, medu, jabolk in kruha. "Gre pravzaprav za »zaščitni znak« projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga ne želimo spreminjati,” so nam povedali na Ministrstvu. To je tudi sestava zajtrka, za katerega vzgojno-izobraževalnim zavodom MKGP povrne stroške za nakup.

Zdravi zajtrki iz lokalnih sestavin vse leto

Tako, kot je že praksa, so na MKGP vzgojno-izobraževalne zavode v začetku septembra povabili k obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka, predlagali pa so jim tudi, naj na sam dan slovenske hrane, po izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka, izvedejo dan dejavnosti, npr. naravoslovni dan in obiščejo kmetijo, čebelarja, ipd….
"Predlagali smo jim tudi, naj lokalno pridelani hrani dajejo večji pomen skozi vse leto, ne le ob dnevu slovenske hrane, in v jedilnike vključujejo jedi po tradicionalnih lokalnih receptih in zanje uporabljajo lokalno pridelane sestavine,” poudarijo na Ministrstvu prizadevanja za tradicionalne zajtrke skozi vse leto.

Letošnje novosti: vključeno Ministrstvo za kulturo in Kuhna pa to

Letos se medresorski delovni skupini za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk aktivno vključuje tudi Ministrstvo za kulturo, ki je pripravilo predloge, kako lahko kmetijstvo oz. pridelovanje hrane in prehranjevanje povežemo s kulturnimi vsebinami. Projektu se je letos pridružilo tudi Društvo Vesela kuhinja, ki po osnovnih šolah že nekaj uspešno izvaja program Kuhna pa to.

Vendarle so v teh letih zaznali premike na bolje: več otrok zajtrkuje in manj otrok ima prekomerno težo

"Veseli nas, da naša partnerja Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki pripravljata smernice zdrave prehrane in med drugim svetujeta tudi čim več lokalne hrane, že lahko poročata o pozitivnih premikih: da več otrok (redno) zajtrkuje ter da se trend debelosti med slovenskimi šolarji vendarle zmanjšuje,” so nam na vprašanje o uspešnosti akcije odgovorili na MKGP.
"Z gotovostjo lahko trdimo, da k tem premikom prispeva tudi dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim že vsa leta poudarjamo pomen rednega zajtrkovanja in čim več uživanja lokalne hrane. Lokalna (slovenska) hrana je namreč zaradi bližine med drugim bolj sveža, ima ohranjenih več vitaminov in manj aditivov za podaljševanje skladiščenja, uravnavanje dozorevanja in umetnega poudarjanja okusov,” so zaključili na Ministrstvu.
 
V.B.]]>

(Visited 21 times, 1 visits today)