Športno plezanje: 5 Slovencev v finalu, Janja zlata!

22. julija, 2018
Janja Garnbret že tretje leto zapored zmagovalka tekme SP v Brianconu (foto Luka Fonda)

Slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret je 21. julija v Brianconu na tretji tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti z vrhom finalne smeri prepričljivo stopila na najvišjo stopničko, edini slovenski finalist Domen Škofic pa si je po enoletnem premoru od zmagovalnega odra v Franciji priplezal bronasto medaljo. Ekipni uspeh so dopolnile Mina Markovič s petim, Vita Lukan s šestim in Mia Krampl s sedmim mestom ter pripomogle, da so drugič v zgodovini v finalu svetovnega pokala nastopile štiri Slovenke.

Slovenska četverica Vita Lukan, Janja Garnbret, Mia Krampl in Mina Markovič med ogledom finalne smeri (foto Luka Fonda)
Slovenska četverica Vita Lukan, Janja Garnbret, Mia Krampl in Mina Markovič med ogledom finalne smeri (foto Luka Fonda)

Janja Garnbret (Šaleški AO) je na tretji tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti že tretjič zapored stopila na zmagovalne stopničke, v znamenju števila tri je tudi Briancon, saj je tam slavila že tretjo sezono zapored. Potem ko je lanska in predlanska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti zmagala na uvodni tekmi v Villarsu in bila v Chamonixu druga, se je na tretji tekmi v Brianconu vnovič veselila zlate medalje.

Janja Garnbret z vrhom finalne smeri in zmago v Brianconu do tretjih stopničk v težavnosti letos (foto Luka Fonda)
Janja Garnbret z vrhom finalne smeri in zmago v Brianconu do tretjih stopničk v težavnosti letos (foto Luka Fonda)

“Na prejšnji tekmi v Chamonixu nisem bila ravno jaz, čeprav je tudi drugo mesto odlično, v Brianconu pa sem se dobro počutila in znova zaupala vase. Finalna smer ni bila tako težka, sem pa vedela, da je Jessica dosegla vrh, zato sem si jo morda naredila malce težjo. Uživala sem, kot vedno, in najpomembneje je, da imam znova te dobre občutke,” je bila zadovoljna 19-letna Korošica, ki se je po balvanskem premoru zaradi mature vrnila v tekmovalno kolesje s svetovnim pokalom v težavnosti: “Matura je bila po eni stran v redu, da sem sproščeno plezala in trenirala, ni pa bilo dobro, da sem spustila tekme in malce padla iz tekmovalnega ritma. Preskok je bil kar zahteven, a težka sezona se nadaljuje dobro, saj sem si spet začela zaupati in uživati.” Druga je bila Avstrijka Jessica Pilz, tretja na Belgijka Anak Verhoeven.

Prvič v letošnji sezoni je na oder za zmagovalce stopil Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), edini slovenski predstavnik v moškem finalu. Po polfinalnem vodilnem položaju je moral v finalu priznati premoč zmagovalcu, Nemcu Alexandru Megosu, in drugouvrščenemu Francozu Romainu Desgrangesu.

Domen Škofic v finalu, bronasti medalji naproti (foto Luka Fonda)
Domen Škofic v finalu, bronasti medalji naproti (foto Luka Fonda)

“Občutek ob tretjem mestu je, kot da bi zmagal. Težko mi je bilo štartati kot zadnji, ker sem polfinale res super odplezal. S plezanjem sem zelo zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da sem iz tekme v tekmo bolj sproščen, vedno bolj znam pokazati, kaj sem natreniral v pripravljalnem obdobju. Forma je vrhunska, a še vedno hočem vse odplezati preveč na ‘ziher’. Po enem letu od zadnjih stopničk se počutim, kot da bi zmagal, želim obdržati ta občutek in uživati na naslednjih tekmah,” je strnil vtise 24-letni Radovljičan, ki je sezono začel s sedmim in četrtim mestom, slast zmagovalnega odra svetovnega pokala pa nazadnje okusil julija lani v Villarsu, kjer je bil drugi.

Ženski finale je bil zaznamovan s Slovenkami, saj so med najboljšo osmerico nastopile kar štiri, kar se je zgodilo drugič v zgodovini svetovnega pokala, prvič novembra 2007 na tekmi v Valencu, prav tako v Franciji. V takratnem finalu je bila tudi najizkušenejša slovenske reprezentantka, 30-letna Mina Markovič (ŠPK Plus), ki si je v svojem prvem letošnjem finalu tokrat v Brianconu priplezala peto mesto. Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Mia Krampl (AO PD Kranj) sta drugič v karieri nastopili v članskem finalu ter se uvrstili na šesto oz. sedmo mesto, kar je najboljša uvrstitev za 17-letno Radovljičanko do zdaj, medtem ko je 18-letna tekmovalka z Golnika prav na rojstni dan izenačila svoj najboljši dosežek iz lanskega Chamonixa.

“Ekipni uspeh ni bil naključje, ampak rezultat dobrega dela. Vedeli smo, da so punce dobro pripravljene, da bi pričakovali štiri finalistke, pa si vseeno nismo upali napovedati, čeprav nikoli ne veš, pri kateri bo eksplodiralo. Tudi Domen je res dobro odplezal in že v polfinalu pokazal najboljšo formo. Luka Potočar je bil prejšnjič v kvalifikacijah drugi, tokrat se ni izšlo za polfinale, a kaže, da še imamo potencial. Vesel sem, da pred svetovnim prvenstvom rastemo, da gre vse v pravo smer, tudi ozračje v reprezentanci je dobro. Do Innsbrucka še imamo nekaj časa in še imamo kakšnega asa v rokavu,” je navdušeno (na)povedal trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Urh Čehovin.

V Franciji so slovenske barve zastopali še Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki se je uvrstila na 20. mesto, Tjaša Kalan (AO PD Kranj) in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) na 28. mestu ter Martin Bergant (PK Škofja Loka) z 52. rezultatom.

Športnoplezalno karavano naslednja tekma čaka že prihodnji konec tedna v italijanskem Arcu, vrhunec sezone pa bo septembrsko svetovno prvenstvo v avstrijskem Innsbrucku.

Vir: PZS

(Visited 85 times, 1 visits today)