Jernej Kruder v Švici do prve zmage svetovnega pokala, Janja Garnbret druga

16. aprila, 2018
Jernej Kruder si je na uvodni balvanski tekmi v sezoni priplezal prvo zmago v svetovnem pokalu v športnem plezanju (foto Luka Fonda)

Športni plezalec Jernej Kruder bi težko lepše začel sezono, saj si je na uvodni tekmi svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju 14. aprila v švicarskem Meiringenu priplezal svojo krstno zmago svetovnega pokala v karieri, njegov uspeh je z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret. Med najboljšo deseterico, na osmem mestu, je bila tudi Katja Kadić.

Jernej Kruder v Švici do prve zmage svetovnega pokala (foto Luka Fonda)
Jernej Kruder v Švici do prve zmage svetovnega pokala (foto Luka Fonda)

Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je v velikem slogu zmagal na uvodni tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švici. “Izjemno sem užival, stvari so se res poklopile, najpomembneje pa je, da sem užival od začetka do konca, kar je zagotovo eden od razlogov, da sem prišel na stopničke. Poleg sproščenosti so bili tu še drugi faktorji, tudi to, da sem prvi štartal in je bilo zato manj pritiska, oprimki so bili bolj sveži, prav tako sem bil dobro fizično pripravljen in vse se je sestavilo v zmagovito celoto, malo je pomagalo tudi občinstvo,” je žarel 27-letni Celjan, ki je lani prvič stal na stopničkah svetovnega pokala in bil leta 2014 svetovni podprvak v balvanskem plezanju, zdaj pa dosegel še prvo zmago v svetovnem pokalu: “Nikoli nisem izgubil motivacije, da se bo to enkrat dejansko zgodilo. Na prvi balvanski članski tekmi sem nastopil leta 2008 in po desetih letih so se mi sanje uresničile.” V moškem finalu je Kruder edini dosegel tri vrhove, pri četrtem pa v zadnjem poskusu padel gib pod vrhom. Na drugem mestu je pustil Japonca Tomoo Narasakija, tretji je bil Rus Aleksej Rubtsov.

 

 

 

 

Kruderjevo zlato je s srebrom dopolnila Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je v svojem 27. finalu svetovnega pokala osvojila že 24. medaljo, šesto balvansko.

Janja Garnbret druga v Švici, na vrhu v družbi Japonk (foto Luka Fonda)
Janja Garnbret druga v Švici, na vrhu v družbi Japonk (foto Luka Fonda)

Devetnajstletna Korošica, ki je v finalu dosegla vse štiri vrhove, je morala premoč priznati le Japonki Miho Nonaka, tretja je bila prav tako Japonka Akiyo Noguchi. “Zelo sem zadovoljna, da sem v vseh krogih pokazala, kar sem želela. Škoda le, da so bili v finalu balvani prelahki, saj tako nisi mogel popraviti napake s prejšnjega. Želela bi si, da bi bili težji, sicer pa je bilo super. Pred tekmo je bila moja želja v Meiringenu preplezati en balvan, saj mi lani in predlani na tej tekmi v finalu ni uspelo niti enega in sem bila šesta oziroma peta, letos pa celo na stopničkah,” se je veselila Garnbretova, ki bo nastopila le še na naslednji tekmi SP v balvanih v Moskvi, nato pa se posvetila maturi, po kateri jo julija čaka svetovni pokal v težavnostnem plezanju, kjer je bila zadnji dve leti skorajda nepremagljiva. Letošnji tekmovalni vrhunec športnih plezalcev bo svetovno prvenstvo septembra v Innsbrucku.

Naslednja postaja svetovnega pokala v balvanih bo 21. in 22. aprila v Moskvi, nato sledi azijska turneja.

(Visited 110 times, 1 visits today)