Praznik češenj

1. junija, 2018
Foto: Andrej Tarfila (www.slovenia.info)

Ta konec tedna v Goriških Brdih poteka Največja in najbolj odmevna kulturno – turistična prireditev, ki jo obišče že preko 30.000 obiskovalcev iz domače ter sosednjih italijanskih in avstrijskih pokrajin, Praznik češenj. Dogodek, poln etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabave za vse generacije.

Foto: Arhiv ZTKMŠ Brda (www.slovenia.info)
Foto: Arhiv ZTKMŠ Brda (www.slovenia.info)

Kot pravijo na TIC Brda, ne gre spregledati dogodkov v sklopu Praznika češenj:

 • Maraton Junakov vinogradov 2.6.2018
  Dogodka se vsako leto udeleži preko 1.000  kolesarskih navdušencev, ki pridno seštevajo prekolesarjene kilometre na poti iz Ljubljane v Brda.
 • Pohod od češnje do češnje 3.6.2018
  Udeleženci skupaj s poznavalci briške pokrajine »osvajajo« briške griče. Pot se vije skozi vasice, vinograde in sadovnjake, kjer z  dreves pozdravljajo hrustljave, rdeče češnje.
 • Dan odprtih kleti 2.6. – 3.6.2018
  Vrata odprejo številni briški vinarji. Popeljali vas bodo v osrčje svojih kleti, med vinske sode, kjer vas bodo navdušili z izvrstnimi vini, s poznavalci vin izmenjali izkušnje  in delili dragocene nasvete o umetnosti kletarjenja.
 • Tradicionalna povorka 10.6.2018
  Osrednji del Praznika češenj je že tradicionalno namenjen povorki kmečkih vozov. Brici in Brike na vozovih skušajo obiskovalcem približati briško kmečko življenje, briške običaje in navade.
 • Briška poroka 9.6.2018
  Briška poroka, s pridihom briškega, domačega in naravnega, v celoti posvečena rdeči briški češnji.Poročni dan v Brdih se bo zgodil v naravi, v samem objemu briških gričev, v deželi sadja in vina z vrhunsko kulinariko in med prijaznimi Brici.

Več na: brda.si

(Visited 132 times, 1 visits today)