5 trikov za pranje perila

2. junija, 2018

Kako do čistega, sveže dišečega perila? Kako odstraniti madeže in ohraniti tkanino? Preberite nekaj manj znanih a učinkovitih nasvetov, ki nam pomagajo pri pranju perila.

1. Količina perila

Čeprav pralni stroj lahko sprejme kar veliko količino umazanega perila, je najbolj idealno če zapolnimo 80 % njegove kapacitete. Če damo vanj preveč perila, se to ne bo dobro opralo, če pa premalo, se naša oblačila med pranjem lahko poškodujejo.

2. Temperatura vode

40 – 60 ºC naj bi bila najboljša temperatura, da perilo dezifenciramo in odstranimo umazanijo. Pranje v hladni vodi ne uniči bakterij in pršic na posteljninah in brisačah, medtem ko lahko vroča voda poškoduje tkanino.

3. Pralna sredstva

Pralni prašek se v tkanini nabira in oblačila sčasoma postanejo toge in trše. Da bi se temu izognili, lahko uporabimo alkoholni kis. Približno polovico decilitra alkoholnega kisa dodamo k pranju, ki poskrbi, da naše perilo ostane mehko in odstrani ostanke praška.

washing-machine-380834_1920_web

4. Odstranjevanje madežev

  • Oljni madež: Za odstranjevanje svežih oljnih madežev nanje posujemo sladkor ali sol, nato oblačila preprosto operemo.
  • Paradižnikova mezga: Madeže paradižnikove mezge in omake lahko enostavno odstranimo z nekaj kapljicami WD-40. Nakapamo jih na madež, pustimo 5 – 10 minut nato oblačilo operemo v hladni vodi.
  • Potni madeži: Bela oblačila s potnimi madeži najprej operemo v predpranju z navadnim praškom, nato pa zaženemo še cikel pranja z belilom. Madeži bodo izginili.
  • Madeži vina ali kave: Oblačila s kavnim ali vinskim madežem za eno uro namočimo v vodo s soljo. Uporabimo mešanico 1 čajne žličke soli na liter vode. Nato oblačila operemo v stroju.
  • Rumeni madeži in neprijeten vonj: Neprijetnega vonja in rumenih madežev na oblačilih se znebimo s sodo bikarbono. Polovico merice sode bikarbone dodamo pralnemu prašku in oblačila operemo v vroči vodi.

5. Sušenje

Strokovnjaki priporočajo sušenje oblačil na prostem na sončni svetlobi. Če pa morate uporabiti sušilec, vanj postavite teniško žogo. Tako bodo brisače postale mehke in puhaste.

Vir: Bright Side

(Visited 240 times, 1 visits today)