LOGO_LUPA_web

Piran konec tedna v znamenju Neptuna in gusarjev

6. september, 2017
foto: Jadran Rusjan

71. Pomorski krst bo od 8. do 10. septembra Piran spremenil v kraljevino Neptuna in gusarjev.

Gusarska animacija in igre, delavnice soljenja, filetiranja, vlaganja in degustiranja rib, plesni nastopi, ogledi starih bark, likovno ustvarjanje in tržnica bodo popestrili dogajanje, ki se bo po vrhuncu – tradicionalni povorki prihodnjih pomorcev z Neptunom na čelu – prelilo v gusarski ples.

Prvi krst že leta 1947

Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ) ob sprejemu novega rodu prihodnjih pomorcev. Prvi krst v obliki spontanega dogodka brez prisotnosti dijakov in profesorjev so dijaki uprizorili leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi. Organizatorji tudi letos dokazujejo, da Pomorski krst presega meje šolskega praga in postaja praznik domačinov, gostincev in turističnih delavcev.

“Veseli me, da je ena najlepših tradicij našega kraja prerasla v tridnevni dogodek, ki se trdno usidra v spomin vseh, ki v Piranu živimo in ga imamo radi,” je na včerajšnji novinarski konferenci povedala podžupanja mag. Meira Hot.

Stare barke, ribiška ponudba, vodeni ogledi …

Vse dni prireditve bo med 10. in 16. uro na Ribiškem in Tartinijevem trgu potekala gusarska animacija in igre, ogledi in vožnje s starimi barkami, ribiška ponudba, likovno ustvarjanje in razstava slik Društva likovnih ustvarjalcev Vrtnica, tržnica in razstava o zgodovini Pomorskega krsta v Razstavišču Monfort v Portorožu. Pomorski muzej, Mediadom Pyrhani, svetilnik v Piranu, Muzej podvodnih dejavnosti, galerije, Krajinska parka Strunjan in Sečoveljske soline ter Akvarij Piran bodo v času dogodka nudili cenejše ali brezplačne oglede. Oblikovane so bile tudi zloženke in majice prireditve, na katerih je ilustracija akademskega slikarja Franka Vecchieta.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)