Krofi, kot jih je pekla naša babica

27. februarja, 2014

Pust je čas veselja in norčij in čas, ko si lahko privoščimo kakšno sladko dobroto več. Delimo recept za krofe, kot so ji pekle naše babice.

Sestavine:

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
1,5 kocke kvasa Fala za sladka testa
1/2 l mleka
8 rumenjakov
8 dag sladkorja
1,5 vrečke vanilin sladkorja
1,5 dl olja
0,5 dl ruma
mala žlička soli
limonina lupinica
ščepec muškatnega oreščka
olje za cvrtje, marelična marmelada za polnjenje, sladkor za posip

Priprava:

Presejemo moko, v toplem mleku raztopimo kvas Fala za sladka testa in ga dodamo moki. Dodamo vse ostale sestavine in zmešamo testo, prav na koncu še sol, da ne pride v direkten stik s kvasom. Testo stepamo s kuhalnico, da postane gladko in odstopa od posode. Lahko uporabimo tudi palični mešalnik oz. robot, saj je treba testo res dobro stepsti, da postane rahlo, ročno stepanje je lahko malce naporno – najprej na nižji hitrosti, potem na najvišji. Testo postavimo na toplo, ga pokrijemo s krpo in pustimo kakšno uro, da vzhaja.

Vzhajano testo s kuhalnico še enkrat premešamo, da upade in damo še enkrat vzhajat. Po drugem vzhajanju testa, ga narahlo pognetemo in pustimo, da se malo spočije, nato pa oblikujemo v valj, ki ga razrežemo na približno enake kose (cca 80 g). Iz posameznih kosov z rokami oblikujemo gladke kroglice, ki jih polagamo na pomokan prt, jih prekrijemo s krpo in pustimo 20–30 minut, da krofi lepo vzhajajo.

Vzhajane krofe ocvremo v vročem olju (cca 170ºC) najprej na eni strani, posodo pokrijemo s pokrovko, ko jih cvremo na prvi strani. Ko so lepo obarvani, krofe obrnemo na drugo stran in ocvremo še na tej, brez pokrovke.

Lepo obarvane krofe poberemo s penovko iz olja, jih položimo na papirnat prtič, jih z brizgo napolnimo z marmelado in potresemo z mletim sladkorjem.

Za bolj zdrave različice pa uporabite polnozrnato ali pirino moko, izpustite bel sladkor in krofe specite v pečici 🙂

(Visited 22 times, 1 visits today)