Kampanja proti baterijski reji jajc

27. marca, 2018

Danes je Društvo za zaščito živali Ljubljana v sodelovanju z zavodom Danes je nov dan uradno otvorilo kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje s polic trgovcev v Sloveniji. S pomočjo peticije pozivajo javnost k razmisleku o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic, ob zaključku pa bodo z zbranimi podpisi spodbudili slovenske trgovce, da jajca iz baterijske reje umaknejo s svojih polic.

V Sloveniji večinoma jemo jajca iz baterijske reje.

imas jajcaImaš jajca?

Njihov cilj je zbrati vsaj 5000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju. “Vabimo vas na spletno mesto www.imasjajca.si! Preizkusite se v vlogi kokoši v baterijski reji, pridobite več informacij in se pridružite naši iniciativi,” pozivajo na DZZŽ Ljubljana.

“Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo NE vsaj baterijski reji. To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes,” še poudarjajo.

Peberite tudi: Razlike v oznakah in pri reji jajc.

O baterijski reji

Baterijska reja oz. reja v kletkah, t. i. baterijah, je po besedah organizatorjev kampanje najbolj intenzivna oblika reje kokoši v smislu ekonomske učinkovitosti pridobivanja jajc. “Vendar pa istočasno intenzivnost reje močno vpliva na razmere, v katerih te živali živijo, zlasti z vidika omejenosti prostora in onemogočanja naravnega, za kokoši značilnega obnašanja. Pri baterijski reji kokoši celo življenje živijo v majhnih kletkah ena ob drugi in v pomanjkanju prostora je njihovo gibanje popolnoma omejeno; lahko zgolj vstanejo in se usedejo,” navajajo in izpostavljajo, da v primerjavi z alternativnimi oblikami reje, to so talna reja, prosta/pašna reja in ekološka reja, baterijska reja najslabše zadovoljuje temeljne fiziološke potrebe kokoši in posledično se v takih razmerah kokoši tudi najslabše počutijo.


Vir: DZZŽ Ljubljana, več na: imasjajca.si

(Visited 135 times, 1 visits today)