Aktivno za boljši zrak – teden mobilnosti

16. septembra, 2013

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ki letos nosi geslo »Vaš korak za čistejši zrak«, kar poudarja, da lahko vsak od nas lahko nekaj stori za okolje. Pešačenje, kolesarjenje, tek in rolanje kot oblike aktivnega transporta pa nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju zdravja. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS zato svetujejo, da izkoristimo to priložnost ter spremenimo transportne navade – za svoje zdravje in za zdravje okolja.

Velikokrat za premalo telesne aktivnosti krivimo pomanjkanje časa. S pol ure hoje v službo in domov opravimo dnevno rekreacijo kar „spotoma“, hkrati s svojim zdravjem pa tako prispevamo tudi k zdravju okolja. Pomembno vlogo pri svetovanju zdravega življenjskega sloga, kamor spada tudi telesna dejavnost, imajo zdravstveni delavci. »Spodbujanje aktivnega transporta, to je pešačenje ali kolesarjenje v službo, šolo in različnih opravkih, je izredno učinkovit način za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Študije v preteklosti so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča celotno količino telesne dejavnosti kot pa spodbujanje rekreativnih dejavnosti.« je povedala asist. Janet Klara Djomba z IVZ in opozorila: »Pomembno je tudi, da smo dober zgled svojim otrokom in ostalim družinskim članom ter tudi njih spodbujamo k okolju in zdravju prijaznim načinom transporta. Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna za hojo, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj z vašim šolarjem? Morda mu boste lahko svetovali, kako se naj obnaša na kritičnih mestih ali pa našli bolj varno različico poti«.

22. septembra je Dan brez avtomobila. Letos je to nedelja, tako da lahko dan izkoristimo za sprehod do centra, do kave s prijatelji, namesto da se odpeljemo na izlet pa se podamo na krajši pohod z otroki, kar nam lahko preide v zdravo nedeljsko navado.

(Visited 7 times, 1 visits today)