Evropski teden mobilnosti: 16.-22. septembra

13. september, 2016

<![CDATA[Evropski teden mobilnosti bo letos ponovno povezal evropska mesta v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Med 16. in 22. septembrom bodo tudi pri nas potekale številne aktivnosti, ki bodo spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti.
Trajnostna mobilnost v mesta prinaša tudi ekonomsko uspešnost
Letošnji slogan evropskega tedna mobilnosti je ‘Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost’, saj mnoge raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, tudi ekonomsko prednost. Tako je npr. vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse skupaj ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti. In k temu lahko prispevamo tudi sami.

Dan brez avtomobila
Dan brez avtomobila bo 22. septembra poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili, čemu, namesto avtomobilov, lahko namenijo dragoceni javni prostor.

Pri nas letos pomembna tema Celostne prometne strategije

Za zmanjšanje škodljivih vplivov prometa je ključno orodje celostno prometno načrtovanje. S celostnim pristopom se izboljšuje kakovost zraka v mestih, blažijo se podnebne spremembe, zmanjšuje se hrup, kakovost bivanja je višja in javni prostori so bolj privlačni.

Medtem ko bo na številnih občinah treba v osveščanje predstavnikov vodstva in uprave občin o trajnostni mobilnosti vložiti še veliko dela, se drugje aktivnosti že pospešeno izvajajo. Nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič z Ministrstva za infrastrukturo je povedala, da je precej občin na področju trajnostne mobilnosti našlo dobre rešitve. Posebej gre izpostaviti Ljubljano: »Je pa dejstvo, da je Mestna občina Ljubljana kot edina občina kar dvakrat prejela nagrado Evropskega tedna mobilnosti.« Lani je ta nagrada pripadla Mestni občini Kranj, kjer so med drugim odprli na novo začrtani odsek kolesarske poti na Cesti 1. maja od OŠ Staneta Žagarja, postavili tri nova stojala za kolesa na Slovenskem trgu, pripravili dva odmevna posveta (enega o trajnostni mobilnosti v Gorenjski regiji in drugega o razvoju kolesarske turistične destinacije) ter Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Kranj predali kolo tandem iz programa Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj.

 

Posamezniki in skupine lahko sodelujemo na mnoge načine
Poleg občin se lahko pestremu dogajanju z registracijo svojih aktivnosti in prizadevanj na platformi MOBILITYACTIONS pridružijo tudi šole, društva, javna in zasebna podjetja in druge nevladne organizacije. Posamezniki in ekipe sodelavcev pa bomo lahko z vrtenjem pedalov prispevali vsak svoj kamenček v mozaiku pametne mobilnosti s sodelovanjem v zabavni in koristni kolesarski akciji Pripelji srečo v službo.
etm2016-pasica-468x60
 
V Sloveniji bodo v ETM 2016 sodelovale naslednje občine:
Ajdovščina, Beltinci, Bled, Brežice, Celje, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Hrastnik, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ivančna Gorica, Izola, Jesenice, Kamnik, Kanal ob Soči, Kobarid, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Krško, Laško, Lendava, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Makole, Maribor, Medvode, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Muta, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Podvelka, Polzela, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Straža, Šempeter-Vrtojba, Šentjernej, Šentjur, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vojnik, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Železniki.
 
 ]]>

(Visited 7 times, 1 visits today)