5 najboljših bučnih receptov

Jesen je tu in na vrtu se bohotijo lepe okrogle buče – muškatne, hokaido, maslene … Okusne buče lahko uporabimo v prilogah, kot glavno jed ali kot sladico. Izbira je velika, mi pa predstavljamo 5 najboljših in preprostih receptov, ki si jih velja zapomniti.
Bučni kruh
Sestavine:
- 1 skodelica bele moke
- ½ skodelice sladkorja
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička cimeta
- ¾ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke muškatnega oreščka
- ¼ čajne žličke nageljnovih žbic
- 2 veliki jajci
- 1 skodelica kuhane buče
- ½ skodelica repičnega olja
- ½ skodelice vode
- ½ skodelice sesekljanih orehov
- ½ skodelice rozin
Priprava:
Pečico segrejte na 180 °C. Zmešajte v prvi posodi prvih osem sestavin in v drugi posodi jajca, bučo, olje in vodo. Mokro mešanico počasi dodajte k suhi dobro premešajte. Dodajte še sesekljane orehe in po želji tudi rozine. Maso prelijete v pekač za kruh in pečete 65–70 minut. Ko je kruh pečen, ga vzamete iz pečice in pustite, da se ohladi preden ga stresete iz pekača.
Bučni sladoled
za 8 porcij
Sestavine:
- 2 skodelici smetane za stepanje
- 250 g kremnega sira
- ¾ skodelice rjavega sladkorja
- 5 jajčnih rumenjakov
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička ingverja
- 1 čajna žlička muškatnega oreščka
- 1 skodelica kuhane buče
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava:
V posodi počasi segrevamo skodelico in pol smetane, kremni sir in polovico sladkorja, vse dokler se sestavine med seboj lepo povežejo in se ob kraju začnejo nabirati mehurčki. V posebni posodi stepemo jajčne rumenjake, sol, začimbe in preostalo količino smetane ter sladkorja. Mešanici dodamo malo vroče mešanice iz posode in stepamo. Nato vse skupaj pretresemo v posodo, z vročo mešanico. Mešamo in kuhamo vse dokler se zmes ne zgosti in se začne prijemati žlice. Posodo nato postavimo v mrzlo vodo in mešamo približno 2 minuti. Vmešamo še pretlačeno bučo in vanilijev ekstrakt. Mešamo vse dokler se mešanica ne ohladi. Sladoled nato postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.
Bučni pire s cvetačo
za 6 porcij
Sestavine:
- 1 srednje velika glava cvetače
- 3 stroki česna
- 1/3 kremnega sira
- 1 skodelica buče
- 1 čajna žlička sveže sesekljanega timijana
- 1 čajna žlička soli
- ¼ čajne žličke kajenskega popra
- ¼ čajne žličke rdeče mlete paprike
Priprava:
V posodo z vodo narežemo cvetačo, bučo in česen. Kuhamo 8–10 minut, dokler niso sestavine lepo mehke. Vodo nato odlijemo in sestavine pretlačimo. Dodamo še začimbe in kremni sir in dobro premešamo.
Bučne palačinke z jabolčnim nadevom
za 4 porcije
Sestavine:
Nadev:
- 1 žlica masla
- 1 veliko, na manjše koščke narezano jabolko
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke cimeta
Masa za palačinke:
- 1 skodelica moke
- 1 žlica sladkorja
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- ½ čajne žličke soli
- 2 jajci
- 1 skodelica mleka
- 1/3 skodelica kuhane buče
- 2 žlici olja
- ½ skodelici sesekljanih orehov
Priprava:
V kozici stopimo maslo, dodamo narezano jabolko in kuhamo 3–4 minute. Dodamo še sladkor, sirup in cimet ter mešamo še 1 minuto. Odstavimo z ognja in pokrijemo, da ostane toplo.
Maso za palačinke pripravimo v večji posodi. Najprej dobro zmešamo vse suhe sestavine – moko, sladkor, sodo bikarbono in sol. Dodamo še jajca, olje, bučo, mleko in dobro premešamo. Na koncu posujemo še z orehi. Palačinke pečemo v ponvi na zmernem ognju. Pečene palačinke polijemo z jabolčno omako.
Bučni smuti
za 4 porcije
Sestavine:
- 400 g kuhane ohlajene buče
- 3 dl mleka
- 1 skodelica pomarančnega soka
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- ¼ čajne žličke cimeta
- 1 manjša zrela banana
Priprava:
Sestavine stresemo v mešalnik in miksamo do lepe gladke teksture.