Kmetija Pustotnik – družinska zgodba iz Poljanske doline

5. februarja, 2014

Ne srečamo prav pogosto družine, kjer bi iz ene generacije več otrok našlo interes in veselje za delo doma.  Zgodba, ki je lahko zgled dobre prakse družinskega kmetovanja.

Kmetija Pustotnik se nahaja v Gorenji vasi v Poljanski dolini. Njena zgodovina sega stoletja v preteklost, zgodovina njihovih sirov – po katerih so vedno bolj prepoznavi – pa ni tako zelo dolga. Usmerjeni so k mlečnim izdelkom in so ena redkih kmetij, kjer predelujejo kravje, ovčje in kozje mleko. Kmetijo Pustotnik vodi družina Brence – Milan in Žuža ter njuni štirje otroci: Benjamin, Nikolaj, Katarina in Elizabeta, ki so si vsak znotraj svojega področja našli delo na domači kmetiji oziroma v podjetju.

Vsak družinski član ima svojo zaposlitev

Kot večkrat poudari Katarina, s katero smo se pogovarjali, ko smo jih obiskali, starša otrok nikoli nista silila h kmetovanju, vsakdo je šel svojo pot in za stvarmi, ki jih veselijo, na koncu pa so se počasi eden za drugim vrnili domov in si znotraj svojega področja na domačem terenu našli zaposlitev.

Znotraj kmetije in podjetja ima vsakdo svojo zaposlitev: Benjamin je komercialist in v podjetju skrbi za prodajo na terenu. Nikolaj je prevzel kmetijsko dejavnost, Katarina pa storitveni segment – turizem in kulinariko. Njene ideje se kažejo v mali prodajalni, kjer med drugim povezuje okuse Poljanske doline tudi z izdelki ostalih okoliških kmetij.Elizabeta je ravno pričela s šolanjem na srednji šoli za gospodarske poklice v avstrijskem Šentjakobu, ob vikendih pa odhiti z očetom na teren prodajat izdelke, mama Žuža pa nadzira proizvodnjo sira in izdelkov ter potrpežljivo ureja birokracijo.

Poznani po sirih

Kmetija je znana po švicarsko-nizozemsko-nemških sirih s poljanskim pridihom, saj se je Žuža izobraževala v vseh treh državah po tem, ko je Milan ob prevzemu kmetije vpeljal sirarsko dejavnost. Lansko leto je otvoritev doživela Sirnica. Sirnica je star izraz, ki se je že včasih uporabljal v teh krajih za kmetije, ki so se ukvarjale s sirarstvom. Zato so ga na Kmetiji Pustotnik posvojili in tako nadeli ime novemu objektu, ki je zrasel v lanskem letu. Gre za ogromen, skoraj dvomilijonski projekt, namenjen storitveni dejavnosti (kulinariki in turizmu), za katerega je bil potreben temeljit premislek.

Katarina nam pove, da se je ob tej priložnosti prvič zgodilo, da sta starša vse štiri otroke zbrala skupaj na ‘sestanku’ in jih vprašala, ali so za to, da gredo v gradnjo objekta. ‘To sta starša naredila bolj za nas kot zase. Nam sta pripravila nov teren in tedaj se je prvič zgodilo, da smo definirali, da imamo željo graditi zgodbo Kmetije Pustotnik naprej,’ pravi Katarina. Ker so vsi prostovoljno našli dovolj izzivov in ambicij na domačem dvorišču, se je gradnja pričela. Danes se v Sirnici nahajajo kletna skladišča, proizvodnja, mini prodajalna in velik družabni prostor, namenjen dogodkom, degustacijam … Na vrhu pa imajo zaposleni pisarne.

Prodajalna, v kateri lahko opazujemo proizvodnjo

Posebej zanimiv je osrednji del s prodajalno tako izdelkov Kmetije Pustotnik, kot tudi izdelkov ostalih kmetij iz Poljanske doline. Del osrednjega prostora je oblečen v steklo, od tu pa lahko obiskovalec opazuje zanimivo proizvodnjo mlečnih izdelkov, kako nastajajo skute, sirotka, sir … Asortiman njihovih izdelkov je sicer že zelo širok, ponujajo mleko, mlečne napitke, sveže izdelke (skuta, smetana, jogurti, kajmak, mladi siri, albuminske skute, kislo mleko …) in imajo 25 različnih tipov sirov. Med njimi je največ kravjih sirov, imajo pa tudi mešane sire (kot je pol ovčji pol kozji, ali pol kozji pol kravji), ki so njihova posebnost, saj je malo sirarn, ki bi imele vse tri vrste mleka.

K sreči jim ni treba k velikim trgovcem. Trenutno so na Kmetiji Pustotnik s prodajo zadovoljni, povpraševanje celo presega ponudbo. Kupci vse bolj cenijo domače in znajo prepoznati kvaliteten izdelek. Kot pravi Katarina, se že od začetka držijo načela, da sami zaključijo celotno verigo do končnega kupca.

Še nekaj osnovnih podatkov

Kmetija Pustotnik ima 7 hektarov zemlje (in še 12 v najemu) ter 35 krav molznic. Dnevno pridela 900 litrov mleka. Kozje in ovčje mleko zagotavlja šest okoliških rejcev, najbolj oddaljeni se nahaja 20 kilometrov od kmetije. Kmetija in podjetje trenutno zaposluje devet ljudi, vsi, ki delajo na kmetiji, so iz Poljanske doline, saj so na Kmetiji Pustotnik zelo nagnjeni k podpori in povezovanju lokalnega okolja.


Več na spletni strani: Kmetija Pustotnik

(Visited 172 times, 1 visits today)