Srebrno priznanje na mednarodnem ocenjevanju sirov za sir Kozovč Kmetije pri Pustotniku iz Gorenje vasi

23. novembra, 2016

<![CDATA[16. novembra je v španskem San Sebastianu potekalo mednarodno sirarsko tekmovanje World cheese awards. Gre za največje sirarsko ocenjevanje na svetu, na katerem sodeluje nad 30 držav s približno tri tisoč vzorci sirov. Prvič je priznanje prejel tudi slovenski sir.
Slovenija do letošnjega leta še ni imela svojega predstavnika na tekmovanju. „Že dalj časa z zanimanjem spremljamo številna tuja tekmovanja in ocenjevanja sirov in zdelo se nam je, da je že čas, da se na svetovni sirarski zemljevid vključi tudi Slovenija,“ povedo na Kmetiji pri Pustotniku.
Nagrajeni sir Kozovč (Kmetija pri Pustotniku)

V kategoriji sirov iz mešanega mleka je srebrno priznanje prejel sir Kozovč iz kozjega in ovčjega mleka

Na ocenjevanje so poslali sir Kozovč. Posebnost tega sira je, da je izdelan iz mešanice kozjega in ovčjega mleka. „Kombinacija mleka, postopek izdelave in nekajmesečno zorenje v kleti siru doprinesejo posebno in edinstveno aromo ter bogat in poln okus. Sir Kozovč povezuje arome in okuse, zaradi katerih ga uvrščamo med svoje top gurmanske sire in je tudi izjemno priljubljen med našimi strankami“ na Kmetiji pri Pustotniku pojasnijo svojo odločitev, da v Španijo pošljejo ravno ta sir.

Družina Brence (Foto: Kmetija pri Pustotniku)
Družina Brence (Foto: Kmetija pri Pustotniku)

 
 
V osrčju Poljanske doline se v idiličnem podeželskem okolju nahaja Kmetija pri Pustotniku, na kateri se poleg živinoreje že več kot dve desetletji ukvarjajo tudi s sirarstvom. Žuža in Milan Brence sta leta 1988 v preprosti majhni sirarnici začela s predelovanjem svojega mleka in tako ponovno obudila obrt, ki se je tu pojavljala že pred več stoletji.

 

 Poljanska dolina se lahko pohvali z visoko kakovostnim ovčjim in kozjim mlekom

„Da je priznanje prejel ravno ta sir, ima za nas posebej velik pomen, saj smo zadnje desetletje z veliko željo in vnemo vzpodbujali ponovni razvoj vzreje drobnice. Poljanska dolina se lahko danes pohvali s številnimi kozjerejskimi in ovčjerejskimi kmetijami, ki proizvajajo visoko kakovostno mleko, kar je najpomembnejša osnova za dober sir.“ Dosežen uspeh je, kot zaključijo, velika vzpodbuda in obenem potrditev, da so na pravi poti. „Veseli smo, da se lahko slovensko sirarstvo s svojo kakovostjo postavi ob bok številnim svetovnim sirarskim velesilam.“]]>

(Visited 11 times, 1 visits today)