Živali niso darilo

6. februarja, 2014

Živali so naši prijatelji, družabniki in družinski člani, nikakor pa ne igrače ali darilo.

Februar je v zadnjih letih postal sinonim za praznik zaljubljencev – valentinovo. Čeprav gre za »uvožen« praznik, ga je večina Slovencev vzela za svojega in iščemo kar najbolj izvirne načine, kako na ta dan presenetiti svoje najdražje – bodisi s posebnim doživetjem bodisi z darilom. Ni malo takih, ki se odločijo za, po njihovem mnenju, še posebej romantično potezo, presenečenje, ki ga obdarovanec nikoli ne bo pozabil, in podarijo psička ali mucko, morda papigo, skratka – žival. A v tem seveda ni ničesar romantičnega niti ljubkega. Podarjati živali je zgolj neodgovorno in nepremišljeno, posledica pa je kup zapuščenih, napol odraslih živali nekaj mesecev pozneje.

V Društvu za zaščito živali Kranj vam polagamo na srce – ne podarjajte živali. Kajti žival nikakor ni igrača, žival postane družinski član tisti trenutek, ko prestopi prag našega doma. Zato mora biti odločitev, da v svoj dom sprejmete žival, odgovorna in premišljena. Biti mora plod razmisleka in pogovora, odgovoriti pa si morate na vprašanja, kdo bo skrbel za žival, koliko časa imate zanjo in nenazadnje, ali si lahko privoščite morebitno veterinarsko oskrbo in druge stroške, ki jih skrbništvo živali prinese s seboj.

Še posebej hitro popustimo in žival za darilo kupimo otrokom. Lepo je, da imajo otroci radi živali, a sami se še niso sposobni zavedati vseh obveznosti, ki jih prinaša skrbništvo živali. Naloga staršev je, da trezno razmislijo, ali so kot družina res sposobni skrbeti za živo bitje, v vsem odvisno od njih. Če niso popolnoma prepričani, da lahko, potem posvojitev živali zagotovo ni pametna ideja. Glavnina vseh skrbi za žival je zagotovo naložena ravno odraslim, saj otroci zagotovo niso tisti, ki bodo žival vzgajali. Tega od njih niti ne moremo zahtevati.

Živali nikakor niso namenjene izključno naši zabavi, zato v Društvu za zaščito živali Kranj poudarjamo, da mali kosmati prijatelji niso primerno darilo. Živali niso lutke, ki jih pospravimo na podstrešje, ko se jih naveličamo. Otroci v malih živalicah velikokrat vidijo ljubko stvarco, ljubko igračko, ki je zanimiva samo, dokler je majhna. Lepi puhasti mucki in prijazni kužki kar naenkrat spremenijo svojo podobo in zrastejo. Prav tako kot mi potrebujejo nego, včasih zbolijo in takrat nas še posebej potrebujejo. Vzeti si čas za žival, jo imeti rad in skrbeti zanjo v vseh lepih in manj lepih trenutkih njenega življenja, to je naša naloga.

Žival ni neko hitro pozabljeno darilo, zavito v lepo rdečo pentljo. Žival je naš najzvestejši prijatelj, ki nas spremlja na poti skozi življenje. Bodimo odgovorni in dobro razmislimo o tem, kakšno darilo bomo podarili. Če je želja po kosmatem ali repatem družinskem članu res velika, bo najlepše darilo gotovo odkrit in premišljen pogovor o posvojitvi živali. Tako lahko čez en mesec – na gregorjevo – dejansko res posvojite kužka ali mucka; če boste seveda ugotovili, da je žival želja vseh vpletenih in da bo temu primerna tudi skrb zanjo.

Kolumna DZZŽ Kranj je objavljena tudi v aktualni številki revije Eko dežela.

 

(Visited 107 times, 1 visits today)