Recept: mlečne kumare

Hrana, ki nas osveži in ohladi, hkrati pa oskrbi z vitamini in minerali – to je to, kar si želimo pri temperaturah nad 30! Solate na 1001 način, ena med njimi je na primer kumarična, z dodatkom jogurta in kisle smetane.
Sestavine:
3-4 solatne kumare
1 mlada čebula
1 dl kisle smetane
3 dl kislega mleka ali jogurta
1 č. žlička soli
1 č. žlička mlete rdeče paprike
sveže mlet poper
1 č. žlička kumine
1 strok česna
Priprava:
Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarčke. Kumare očistimo, odrežemo vrhe in naribamo na tanke kolobarje ali rezance. Rahlo posolimo in pustimo stati vsaj pol ure. Nato kumare previdno ožamemo. Dodamo čebulo in prelijemo z omako iz smetane in kislega mleka. Začinimo s poljubnimi začimbami, na primer z mleto rdečo papriko, kumino, lahko tudi s česnom ali sveže mletim poprom. Ponudimo k mlademu krompirju.
Recept je za Eko deželo pripravil Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije