Zmaga za reko Muro: hidroelektrarn ne bo!

22. januarja, 2019
Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda, www.slovenia.info

Minister Jure Leben je nagovoril udeležence in skupaj z g. Miguelom Clüsener-Godtom iz UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB) podelil certifikate županjam in županom občin novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura.

“Ta dosežek ne bi bil mogoč brez sodelovanja kar 16 občin ob reki Muri. Tako kot reke ne poznajo meja, tako naj velja tudi za naše sodelovanje. Povežimo se na lokalni, državni in nadnacionalni ravni ter zaščitimo našo reko Muro. S tem v mislih zagotavljam, da dokler sem jaz minister hidroelektrarn na Muri ne bo. Zato sem v medresorsko obravnavo poslal predlog, da se ustavi DPN za hidroelektrarne na Muri,” je sporočil Leben.

Biosferno območje Mura postaja že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega Programa Človek in biosfera. Ta status daje območju posebno priložnost za razvoj in promocijo in tudi za povezovanje z ostalimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.

Minister Leben se namreč zaveda, da je Mura vir in osrednja povezovalna nit življenja v obmurski pokrajini. »Človek in narava sta z roko v roki oblikovala in skrbela za to pokrajino. Reka je oblikovala značilno podobo, hkrati pa se je ohranila izjemna biotska raznovrstnost z bogastvom vrst in habitatov varovanih z nacionalno kot tudi evropsko zakonodajo. Svojevrstno pokrajino, ki jo gradijo ohranjena reka, mokrišča, obsežni poplavni gozdovi in značilna kmetijska krajina, bogati tudi izjemna kulturna dediščina,« je povedal minister in zaključil z mislijo, da se je z ustanovitvijo tega območja in formalno podelitvijo pravo delo za razvoj tega območja šele pričelo.

 

Vir: MOP

(Visited 14 times, 1 visits today)