Najboljši sladoled na svetu? Rimski gelato!

Spletna platforma za kulinarične bloge Gastronauta je že šestič izbrala najboljšo gelaterijo v Italiji in to je letos izmed 800 prijavljenih postala gelaterija Il Cannolo Siciliano iz Rima.

Našli jo boste malo ven iz centra večnega mesta ter tako lahko uživali v dvajsetih različnih okusih gelata. Med okusi, ki jih je razvil lastnik gelaterije Eugenio Morrone, je eden izmed najbolj popularnih okus ‘cannolo’, ki predstavlja tradicionalno sicilijansko sladico iz svežega sira. Po priljubljenosti ji tesno sledi okus pistacije.
Morrone je povedal, da tipični gelato odlikujejo le sezonske in naravne sestavine. Manj je več, kar vsekakor drži pri sestavinah gelata.
Kaj sploh je gelato?
Čeprav bi kdo pomisli, da sta gelato in sladoled le druga izraza iste stvari, pa ni tako. V ljubljanski gelateriji Romantika so nam povedali, da je gelato lahkotnejši od sladoleda zaradi naslednjih razlogov:
- Gelato vsebuje manj smetane in več polnomastnega mleka in tako vsebuje le 8 % do največ 10 % mlečne maščobe, sladoled pa okrog 30 %.
- Vsebuje le najboljše in sveže osnovne sestavine: sadje, zelenjavo, jajčne rumenjake, oreščke, čokolado, trsni sladkor ter druge.
- Gelatirska čast zapoveduje, da v gelatu ni predpripravljenih sadnih osnov, barvi, arom in konzervansov.
Gelato je tako več kot le sladica, temveč desert z mnogimi ohranjenimi hranilnimi snovmi in vlakninami, ki so prisotne v uporabljenih sestavinah.
Gelato tudi pri nas: lubenica z limono
Gelateria Romantika ima v ponudbi izključno sezonske okuse, od katerih so trenutno najbolj popularni lubenica z limono, acai z banano ter marakuja z malino.

Koga boste povabili na pravi italijanski gelato? Vreme in letni čas sta kot naročena.
Petra Nastran