Sezona sladoleda je odprta!

27. maja, 2016

Za marsikoga je
sladoled v poletni vročini najljubša in najslajša ohladitev. Ponudba okusnih
sladoledov je tako v slaščičarnah kot v trgovinah res zelo velika, a kaj je
boljšega kot domači sladoled?
Priprava domačega sladoleda, za družino in
prijatelje, je lahko zelo preprosta in zabavna. Svoji domišljiji
lahko damo prosto pot in veliko eksperimentiramo. Zmešamo si okuse po svoji
želji – dodamo jagode, borovnice, banane ali še raje čokolado.

Spodaj vam ponujamo nekaj izbranih, enostavnih in
slastnih receptov za sladoled, ki si ga lahko pripravite doma. Pred tem pa še
namig: če pripravljamo maso za sladoled en dan pred pripravo in jo hranimo v
hladilniku, bo sladoled bolj kremast in ga bo tudi nekoliko več!

Vanilijev sladoled

400 ml mleka

1 vanilijev strok (razpolovljen po dolgem)

4 rumenjaki

150 g sladkorja v prahu

150 ml sladke smetane

Mleko z vanilijevim strokom v kozici počasi segrevamo
skoraj do vretja. Odstavimo in pustimo stati 15 minut, da se mleko navzame
arome. Odstranimo vanilijev strok. Penasto stepemo rumenjake in sladkor in
jajčno mešanico zlijemo v mleko. Postavimo nad majhen ogenj in mešamo, dokler
se ne zgosti. Pazimo, da ne zavre, saj bi jajca zakrknila. Zmes ohladimo. Rahlo
stepemo sladko smetano in jo vmešamo v kremo, nato pa zamrznimo.

Nasvet: Tako pripravljen sladoled je primerna osnova za
ostale vrste sladoledov. Preprosto dodamo zmečkano sadje, kakav, cimet ali
oreščke. Posladkajte se, kot si najbolj želite.

Čokoladni
sladoled

5 rumenjakov

5 dl mleka

2,5 dl sladke smetane

8 dag sladkorja

1 vrečka vanilijevega sladkorja

15 dag čokolade za kuhanje

Za čokoladni sladoled rumenjake, sladkor in vanilijev
sladkor penasto vmešamo. Mleko segrevamo skoraj do vretja, nato ga umaknemo z
ognja in vanj vmešamo rumenjake s sladkorjem. Postavimo nazaj na štedilnik in
med segrevanjem mešamo toliko časa, da se masa zgosti. Zavreti pa nikakor ne
sme!

Nato dodamo nasekljano čokolado in mešamo, da se stopi. V ohlajeno
maso vmešamo smetano. Pokrijemo s folijo in za nekaj ur postavimo v
zamrzovalnik. Čokoladni sladoled vmes večkrat premešamo.

Sadni sladoled

2 banani

Zamrznjeno sadje po izbiri (maline, jagode, višnje, borovnice,…)

V mešalnik damo najprej banani, ki smo ju narezali na srednje
debele kose, nato pa dodamo sadje po lastnem izboru. Mešamo toliko časa, da
masa postane mazljiva.

Malinov sladoled

½ kg malina (lahko so tudi borovnice, jagode, gozdno
sadje …)
20 dag sladkorja v prahu
2 dl kisle smetane
2 dl sladke smetane
sok limone

Sladkor in sadje zmešamo. Po želji lahko del mase
tudi zmešamo v mešalniku ali spasiramo. Dodamo ostale sestavine in zamrznemo.

Sadni sladoled s
smetano

2 dl sladke smetane

30 g svežih borovnic

30 g malin

30 g gozdnih jagod

3 žlice sadnega sirupa

Borovnice, maline in gozdne jagode posamično razdelimo v tri
različne sklede. S paličnim mešalnikom vsako sadje zmešamo v sadno kašo. V
posebni skledi stepemo smetano, ki jo dodamo posameznim kašam. Dobro premešamo.
Modelčke napolnimo s pripravljeno maso in za tri ure postavimo v zamrzovalnik.
Nato lučke vzamemo iz modelčkov in jih postrežemo.

Probiotične sadne
sladoledne lučke

2 dl domačega kefirja

1 žlica medu (lahko tudi sadni sirup)

Sadje po izbiri

Dodatki po želji (sadje, kosmiči, čokolada, Nutella,…)

Kefirju dodamo žlico medu in malce sadja ter vse skupaj spasiramo
in dobro premešamo. Z maso nato napolnimo modelčke za sladoledne lučke. Po
želji dodamo še koščke sadja ali čokolade, kosmiče ali Nutello. Zamrznemo in
sadne lučke so pripravljene.

Namig: Namesto modelčkov lahko uporabimo prazne jogurtove lončke.
Za bolj kremasto teksturo kefir pred uporabo odcedite.

(Visited 175 times, 1 visits today)