Božična štruca

Sestavine:
- 500 g polnovredne pirine moke
- 50 g kvasa
- 120 g nerafiniranega trsnega sladkorja
- 1,6 dl vode
- 230 g nerafinirane kokosove maščobe
- 50 g skute ali tofuja
- 5 g soli
- 150 g rozin
- 50 g posušenih brusnic
- 50 g lupinic eko pomaranč in limon
- 50 g lešnikov ali mandljev
- 50 g orehov
- 3 č. žličke začimbne mešanice za medenjake
- ali 1 č. žlička cimeta
- ½ č. žličke vanilije v prahu
- ½ č. žličke mletega kardamoma ali klinčkov
- ½ č. žličke ingverja v prahu / 1 j. žlica ruma
Priprava:
Iz 250 gramov moke, kvasa, žlice sladkorja in 150 ml vode zamesimo rahlo testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati na toplem 40 do 50 minut, odvisno od temperature. V mešalcu ali na roke mešamo kokosovo maščobo, preostali sladkor, vmešamo preostalo moko, sol in skuto oz. tofu (ni nujno, vendar izboljša kakovost testa). Po potrebi prilijemo še malo vode. Masi dodamo vzhajano predtesto in premešamo. Dobro pregneteno testo ponovno 30 do 40 minut vzhajamo na toplem. Iz opranega suhega sadja, namočenih oreščkov, začimb, sesekljanih in naribanih lupinic eko agrumov pripravimo sadno maso, ki jo prelijemo z rumom, po želji lahko dodamo naravno aromo citrusov. Ko testo vzide, mu vmešamo prepojeno sadje in še zadnjič dobro pregnetemo. Če uporabljamo droži oz. kislo testo, vzhajanje podaljšamo. Testo položimo v pomaščene rebraste modele (omenjena količina zadostuje za približno dva modela). Še zadnjič vzhajamo, najbolje v
topli pečici, pri temperaturi do 40º C. Štruce pečemo 40 do 45 minut v pečici pri 180º C. Po potrebi temperaturo pečice med peko nekoliko zmanjšamo ali pa štruce pokrijemo s papirjem.