Stročnice: Arašidi pogosto okuženi z nevarnimi aflatoksini

Arašidi,
znani tudi kot kikiriki, so stročnica tropskega pasu. V primerjavi z
ostalimi stročnicami prične cvetno steblo po oploditvi rasti v
zemljo. Tam dozorijo stroki, ki jih izkopljemo podobno kot krompir.
Zdravju najbolj prijazni arašidi so čim manj predelani, kljub temu
pa jih moramo pred uživanjem termično obdelati, iz podobnih
razlogov kot velja tudi za ostale stročnice. Podobno kot soja, so
tudi arašidi zaradi visoke vsebnosti maščobe surovina za
proizvodnjo olja.
Kljub kakovostni maščobnokislinski sestavi
arašidovega olja pa je dejstvo, da olje pridobivajo z ekstrakcijo, s
pomočjo organskih topil. Ne najbolj koristni našemu zdravju so tudi
najbolj prodajani slani arašidi, praženi v olju. Zagotovo boljša
alternativa so arašidi suho praženi v lupini. Številne analize
arašidov danes kažejo na pogostno okuženost semen z nevarnimi
aflatoksini.
Matjaž
Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije