Preden jih odložite na kompost, lahko te ostanke hrane porabite takole …

30. aprila, 2019

Nekatere ostanke hrane lahko, preden jih odložite na kompost, uporabite na zanimive načine.

1. Olupke avokada lahko uporabite za barvanje tekstila – kar pa je zanimivo, je to, da tanini, ki jih vsebuje lupina, belo majico obarvajo roza!

2. Ovenelim vrtnicam v vodo dodajte sodo bikarbono in podaljšali jim boste življenje.

3. Jajčne lupine dajte skupaj z vodo in barvilom za živila v blender, nato pa maso nabrizgajte v modelček za npr. balzam za ustnice. Ko se posuši, masa postane barvna kreda.

4. Plesniv toast? Odrežite plesnive dele, ostanek pa uporabite kot gobico za čiščenje pack in odrgnin na steni.

5. Vam je po pečenju ostala maščoba – “tekoča slanina” bo z dodatkom klinčkov in drugih začimb lahko postala dišeča svečka!

6. Se vam je mleko skisalo? Odlično je za odstranjevanje rje!

7. V olupek pomaranče (polovico, z naravnim “stenjem”) nalijte olivno olje, prižgite stenj in dobili ste naravno dišečo svečko – cistrusi pa naj bi tudi odganjali mrčes!

8. Lupino grenivke pomočite v sol nato pa z njo učinkovito zdrgnite umazanijo iz korita, umivalnika, banje …

9. Olupke bio krompirja marinirajte v olju, soli in popru ter jih specite v pečici – hrustljavo!

10. Jabolčne olupke pa lahko uporabite za pripravo marmelade – zavrite jih v vodi, nato odstranite, dodajte sladkor, pokuhajte in – voila!

 

Vir: Blossom 

(Visited 179 times, 1 visits today)